Gyllengul matvetesallad med baconlindad örtkyckling

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Sommar = Sallad. Oavsett väder är sallad den perfekta lunchen och/eller middagen eftersom sallader kan varieras i det oändliga. Är det varmt ute blir det en sval sallad, om regnet öser ner och det känns smårått ute väljer jag en ljummen eller varm sallad.

Egentligen behövs knappt några recept när det gäller sallader, det är bara att ta det du tycker om i matväg, tillaga (eller inte tillaga) på valfritt vis, eventuellt dela ingredienserna  i mindre bitar och blanda allt i en stor skål. Vissa salladskombinationer eller salladstillbehör blir dock så goda att de kräver ett blogginlägg.

Häromveckan lagade jag baconlindad kyckling med en gyllengul matvetesallad. Ni hör ju, det kan inte bli annat än bra! Innan kycklingbitarna lindades med baconskivor kryddade jag kycklingen och lade på hela blad och kvistar av diverse örter. Örtsmaken letade sig verkligen in i kycklingen och kändes tydligt, trots att baconet med sin dominerande rökiga sälta befann sig i närheten. Matvetesalladen var inget speciellt i sig, bara en god kombination av snabbstekta grönsaker, lätt currydoftande matvetegryn och hasselnötter.

Om ni liksom min pojkvän är lite tveksamma till bacon går det jättebra att bara linda bacon runt hälften av kycklingbitarna och steka de baconfria kycklingbitarna naturella efter att baconkycklingen har stekts. Använd gärna samma stekpanna utan att diska ur baconfettet, stek kycklingbitarna, krydda med örter och peppar och slå på lite vitt vin som får koka in i bitarna. Resultatet blir saftig och lyx-smakande kyckling med lite baconsälta fast utan baconsmak.

Gyllengul matvetesallad med baconlindad örtkyckling
4 port

4 kycklingfiléer (eller motsvarande mängd kycklinglår eller kycklinginnnerfilé)
2 pkt bacon
1 näve färska örter (jag hade citrontimjan, citronmeliss och vanlig timjan)
Nymalen svartpeppar

4 portioner matvete, vatten och salt enligt anvisningarna på förpackningen
1 krm curry
1 liten klick smör

8 st färska morötter
1 stor squash
15-20 champinjoner (eller annan favoritsvamp)
2 röda paprikor (eller den färg som är billigast och finast just där du handlar)
Bladen från ½ kruka basilika
Rapsolja att steka i

1 stor näve hasselnötter

Gör så här:
Koka matvetet enligt anvisningarna på förpackningen men tillsätt curry i vattnet. Smaka sedan av matvetet med salt och peppar och rör gärna ner en liten klick smör för god smak (lite räcker långt!)

Rosta eventuellt hasselnötterna i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Gnugga eventuellt av skalet med en torr kökshandduk. Grova hacka nötterna och lägg åt sidan.

Skölj grönsakerna och skär dem i bitar. Hetta upp lite olja i en stek- eller wokpanna och fräs grönsakerna tills de fått lite färg och har mjuknat något men fortfarande har tuggmotstånd. Blanda grönsakerna med nötterna.

Skär kycklingen i avlånga bitar, krydda med peppar och lägg på färska örter. Linda baconskivorna runt de örtbeströdda kycklingbitarna.

Hetta upp en stek- eller wokpanna och stek baconkycklingen några bitar i taget. Börja på hög värme för att steka baconet riktigt krispigt och sänk därefter värmen så att kycklingen blir genomstekt. Kontrollera att kycklingen är klar genom att skära i en stor bit, alternativt genom att sticka en digitaltermometer i kycklingen. När innertemperaturen är 70 °C är kycklingen genomstekt.

Blanda matvete, grönsaker och nötter på ett stort fat. Strö över hela blad färsk basilika och lägg baconkycklingen ovanpå.

Smaklig måltid!

2 thoughts on “Gyllengul matvetesallad med baconlindad örtkyckling

  1. Sonja {Dagmar's Kitchen}

    Den där baconlindade kyckligen låter ju galet god!! Måste testas! Håller med om att sallad i alla former är super! Idag blev det en quinoasallad med rödbeta och fetaost som hängde med oss till stranden.

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Åh! Ja, rödbetor och fetaost är ju helt underbara tillsammans. Härligt att kunna åka till stranden och mysa till det lite extra med så god mat =)

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s