Rosigt rar rabarbergranité

Sommaren kom ju på besök och vände för ett par veckor sedan. Jag är dock optimist och är fullkomligt övertygad om att den kommer att komma tillbaka igen snart och vill därför tipsa om ett svalkande substitut till vanlig glass och kalla drycker.

Sol och värme som bekant kräver en och annan glass för att man ska orka med, och jag är inte den som tackar nej till glass (inte ens när det är grått, kallt och regnar…). Under sommarmånaderna blir dock mitt sug efter maffig chokladglass något mindre och ersätts av längtan efter friska sorbeter och isglassar.

Eftersom jag älskar rabarber och glass testade jag för ett tag sedan för första gången att göra en granité, och jag lovar att det inte var sista gången! Granitén var lättlagad, uppfriskande och hur god som helst. Det här kommer med all säkerhet att bli en riktig sommarfavorit hos mig, både med rabarber och med andra frukter och bär.

Jag testade  exempelvis att göra hallongranité i helgen som gick och använde den som grund till somriga bubbeldrinkar med hallongranité i botten och mousserande vitt vin ovanpå. En solklar ( 😉 ) sommardrinkfavorit som säkerligen dyker upp på bloggen inom kort!

Ett glas iskall, sötsyrlig rabarbergranité någon?

Rabarbergranité
ca. ½ liter uppskrapad granité

4 medelstora rabarberstjälkar
2 dl vatten
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

Gör så här:
Skölj av rabarberstjälkarna om de är jordiga. Skär rabarbern i tunna skivor.

Mät upp vatten, socker och vaniljsocker i en kastrull. Låt blandningen koka upp tills sockret har löst sig.

Dra av sockerlagen från plattan och lägg i den tunnskivade rabarbern. Lägg på lock och låt blandningen svalna till rumstemperatur.

Häll över rabarbersockerlagen i en stor plastlåda och ställ in den i frysen. Ta ut och rör om i blandningen med en gaffel ca 3 gånger under infrysningen som tar ungefär 5 timmar (beroende på frysens effekt).

Låt blandningen frysa helt över natten.

10 minuter före servering tas rabarberisen fram och med hjälp av en gaffel skrapas isen upp till en slush-liknande massa. Lägg upp iskristallsmeten i glas och servera genast!

Vad brukar ni ta till för knep för att svalka er i sommarvärmen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s