Torrostade nötter i sagolik lunchsallad med bigaråer, buffelmozzarella och citronkyckling

När det är sommarvarmt ute har jag ingen som helst lust att stå och laga varm mat vid spisen i flera timmar. Det som gäller då för min del är snabblagad mat som gärna får vara halvljummen eller kall, vilket innebär att det gärna blir en sallad jag svänger ihop. Äntligen har det blivit salladssäsong och för en grönsaksätare som jag kan det inte bli bättre.

När jag gör sallader här hemma brukar jag inte bara gå på smaker utan också tänka mycket på konsistenser. Hur vi upplever maten och bedömer den har nämligen lika mycket med konsistens att göra som med faktisk smak. Föreställ dig exempelvis att du skulle tvingas äta puréad mat hela tiden. Skulle du inte sakna att tugga då? Det är jag övertygad om att jag skulle och därför försöker jag alltid att blanda konsistenser så gott jag kan i all matlagning.

I sallader utgår konsistensjakten från att jag vill ha följande komponenter: krispigt/knaprigt, mjukt, saftigt (om det kan räknas som konsistens…) och krämigt. Smakmässigt vill jag ha salt, sött, surt/syrligt och umami. Temperaturmässigt mixar jag gärna varmt/ljummet med riktigt kallt. En sallad som komponeras så här blir enligt mig optimal eftersom den tillfredsställer så många sinnen. När de blandas blir dessutom varje tugga en nyhet eftersom olika kombinationer smakar olika i munnen.

Jag har skrivit om detta tidigare men jag tycker att det kan vara värt en repris när jag ändå är inne på ämnet sallader.

Något jag däremot inte har skrivit om tidigare är receptet nedan på helt fantastiska torrostade nötter som jag hittade inne på Ann-Louises blogg Lilla Matdériven. Ann-Louise hade använt mandlar i sitt recept men eftersom jag är väldigt förtjust i pecannötter valde jag att testa att rosta dem. Man får tänka på att ta något mindre salt till dessa nötter än till mandlar eftersom saltet tränger in i varje litet skrymsle på pecannötterna. Samma mängd salt som till mandlar gör pecannötterna rysligt salta!

Dessa nötter är så kolosalt goda och ser sådär härligt frostade ut. Dessutom får man det salta utan att få en massa fett på köpet. Nötterna fungerar fint att äta som snacks precis som de är, annars är de superba i olika sorters sallader där de står för såväl det knapriga som det salta inslaget. Testa bums, kanske i salladen nedan?

Beskrivningen till denna sallad kan tyckas lång, men egentligen är det mest kycklingtillagningen som tar plats i receptet (och som också kan ta lite tid…). Du som är hungrig nu med detsamma gör klokt i att istället köpa en grillad kyckling och krydda om den till salladen.

 

Bigarå-mozzarellasallad med citronkyckling, ostronskivling och torrostade pecannötter
2 portioner

Sallad:
200 g färsk spenat
250 g kycklingfilé (alternativt samma mängd grillad kyckling eller ugnsstekt kyckling – se separat recept nedan!)
½ citron
Några kvistar färsk timjan
15-20 bigaråer
200g ostronskivling
1 paket buffelmozzarella
Citronolja
Nymalen peppar
Eventuellt flingsalt

Torrostade pecannötter
100 g pecannötter
½-1 msk salt
2 dl vatten

Gör så här:
Börja med att sätta på ugnen på 175 °C för nötrostningen.

Fortsätt med att laga till kycklingen. Om du har färdiggrillad kyckling benar du bara ur den och delar kycklingköttet i mindre bitar. Krydda det sedan som i beskrivningen av kycklingfilétillagningen nedan. Om du förbereder salladen dagen (eller ett par dagar) innan den ska ätas kan du också ugnssteka en hel kyckling själv och därefter använda kycklingköttet i salladen. Se separat recept på citronugnskyckling nedan.

Skär kycklingfiléerna i strimlor, salta och peppra. Pressa citronen över kycklingbitarna och riv en del av skalet från citronen. Blanda citronsaft och -skal med kycklingbitarna och tillsätt timjan.

Hetta upp lite smör och/eller olja i en teflonpanna och stek kycklingbitarna lätt gyllene. Smaka av med mer kryddor och ställ sedan kycklingen åt sidan.

Fortsätt med nötterna. Blanda salt och vatten i en liten kastrull och låt blandningen koka upp. Häll ner pecannötterna i saltlagen och låt koka i ca 2-3 minuter. Lägg bakplåtspapper på en plåt och bred ut de saltkokta nötterna glest på plåten.

Rosta nötterna i mitten av ugnen i 10-12 minuter tills de ser frostiga ut. Passa noga så att de inte bränns!

Riv ostronskivlingarna i mindre bitar och stek dem gyllene i lite smör i en teflonpanna. Salta och peppra sparsamt.

Kärna ur bigaråerna och skär varje bär i kvartar.

Skölj och torka av spenatbladen och riv dem i mindre bitar om bladen är stora. Lägg spenatbladen på ett serveringsfat och lägg kycklingbitar, ostronskivling och bigaråer ovanpå.

Riv buffelmozzarellan i mindre bitar och lägg dem på salladsbädden också.

Bryt de nyrostade pecannötterna i mindre bitar och strössla nötbitarna över salladen och övriga ingredienser.

Ringla över lite citronolja eller annan favoritolja och drag ett tag med pepparkvarnen över det hela. Var försiktig med saltet eftersom pecannötterna är ganska salta.

Blanda eller ”tossa” salladen med händerna så att allt fördelas någorlunda jämt över fatet.

Servera genast, kanske med en skiva gott surdegsbröd till!

Citronugnskyckling
1 kyckling, ca 4 portioner kött (räcker till dubbla mängden sallad ovan!)

1 färsk kyckling
2 citroner
1 kruka färsk timjan (och/eller andra örter efter eget tycke och smak)
Salt
Nymalen peppar
Olivolja
Smör
Flytande honung

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 °C.

Skölj eventuellt ur kycklingen invändigt och torka den torr.

Skär citronerna i halvor och dela sedan alla utom en halva i klyftor som därefter även delas på mitten. Pressa över saften från den halva citronen på kycklingen. Lägg in övriga citronklyftor i kycklingmagen och pressa in dem under skinnet på kycklingen.

Pressa även in rikligt med timjankvistar i kycklingen och under skinnet. Salta och peppra fågeln, ringla över honung och olja och gnid in kryddor och olja väl i och under skinnet på kycklingen.

Krydda även fågeln invändigt med salt och peppar. Klicka på lite smör på och i kycklingen.

Lägg fågeln på en bakplåtspappersklädd plåt eller ugnsform med bröstsidan uppåt och stek den i nedre delen av ugnen i ca 1 timme och 15 minuter. En stor fågel kan behöva mer tid. Kycklingen är klar när köttsaften är klar utan rosa inslag när man skär vid benet av kycklingen.

Låt kycklingen svalna något och skär den sedan i mindre bitar. Servera exempelvis urbenad i salladen ovan eller tillsammans med ett grönsaksris, till pasta med smörfräst svamp eller med ugnsrostade rotfrukter.

Om du gillar vitlök i maten bloggade Tant russins bak-Kim nyligen om sin ugnskyckling. Testa hennes recept med vettja!

3 thoughts on “Torrostade nötter i sagolik lunchsallad med bigaråer, buffelmozzarella och citronkyckling

    1. Linda Inläggets författare

      Ja den är en sådan där sallad som jag går och längtar efter ofta! Som jag ser fram emot att kunna köpa färska bigaråer och kunna göra den här salladen igen! Det var ett stolt ögonblick när jag hade lyckats komponera den 😉

      Svara
  1. Ping: Ostträff med bloggvännerna | Livsaptit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s