Besök på sparrisodling och godaste sparrisförrätten

Hur vackert som helst… Ibland känns det helt fel att bo
i stan istället för nära havet…

För ett par helger sedan tillbringade jag lördag och söndag med härliga vänner i Varberg och i Tofta där fina Amelie och Benno bor. Vi hann med såväl promenad i centrum i Varberg kikandes i olika inredningabutiker, besök på sparrisodling, matlagning, rabarberjordgubbspajsbakning, promenad vid havet och picknick i solen.

 Härlig vitsippsskog på havspromenaden mellan
Varbergs Fästning och Apelviken.

Vackrast under helgen var utan tvekan omgivningarna vid havet och ute på landet runt Tofta, medan det som kändes mest spännande var sparrisodlingsbesöket. Jag vill påminna mig om att jag en gång såg ett tv-klipp om sparrisodling men jag har aldrig varit i närheten av någon odling själv. Min kompis Amelie råkar dock bo ett stenkast från en grön-sparrisodling och jag hade nöjet att redan förra året få smaka på nyskördad sparris då jag fick en stor bukett fantastiskt fin sparris av Amelie och Benno när jag hade inflyttningsfest. När vi nu befann oss i närheten passade vi på att åka till odlingen för att se om de hade någon sparris kvar vi kunde köpa. Vi hade sådan tur att precis när vi rullade in med bilden på gården kom odlaren Carina Reinholdsson ut på gårdsplanen. När hon frågade om vi ville se hur odlingen såg ut, svarade vi självklart ja!

Sparris i långa rader ända bort till den jordigare åkern.

Sparrisen kan vara lite klurig att se på bilden ovan eftersom det var en del ogräs runtomkring. Detta är inte särskilt konstigt eftersom skördande och ogräsplockande sker helt för hand och paret som äger och sköter sparrisodlingen, Sven-Erik Persson och Carina Reinholdsson, gör det vid sidan av sina ”vanliga” arbeten.

Carina visar och beskriver hur sparrisen växer och hur man skördar.

Under odlingsrundturen lärde jag mig en hel del om sparris som jag inte visste innan, exempelvis att sparrisen växer så snabbt att den skördas två gånger per dag och att odlingsperioden varar mellan påsk och midsommar. Därefter är sparrisen inte duglig att äta och den tillåts växa upp så att den blir som små träd. Eftersom den typ av sparris som odlades på den här gården var av perenn sort, kommer sparrisarna upp nästa år igen på samma ställen. Vi lärde oss också att det dröjde 3 år från att sparrislökarna satts i jorden tills det gick att skörda för första gången, vilket var förra året.

Livskraftiga och härliga sparrisar växer så det knakar!

Om du råkar befinna dig i närheten av Varberg tycker jag absolut att du ska passa på att åka en omväg förbi Svenstorps By och kika på sparrisodlingen. Du tar då vägen mot Stamnared vid Lindbergs kyrka, kör ca 2 km och svänger därefter vänster mot Svenstorp. Odlingsägarna nås på telefonnummer 0340-62 00 68, 0702-37 69 32 eller 0730-28 93 36. Om du inte vill se odlingen utan bara får tillfälle att köpa kanonfin och alldeles nyskördad sparris kan du åka hit och köpa ett knippe direkt från kylen på gården (se bilder nedan). 

Sparriskylen på gården. Recept finns i lådan till höger.

Nyskördad sparris.

Det bästa med att äta så här fin sparris är dels att man vet precis var den är odlad och när den skördades, och dels att den är så fin att det inte finns några träiga bitar på den som behöver skäras bort. Trots att priset ligger över sparrispriset i de flesta mataffärer (som sällan saluför svensk sparris ändå) blir det ingen större skillnad i pris då man ibland får ta bort så mycket av butikssparrisen, som ofta är hård och torr. Carina Reinholdsson tipsade om att man alltid bör tillaga hela sparrisen utan att skära bort något och att endast ta bort bitar som är träiga efter tillagning. Kanske något att tänka på därhemma?

Smörslungad nystekt sparris.

Vi köpte såklart med oss ett knippe sparris som vi åt till förrätt. Årets godaste sparris var det absolut, och med finfina ingredienser behöver man inte tillaga sparrisen på något avancerat sätt alls. Vi gjorde så här:

Förrättssparris
4 portioner

1 stort knippe sparris
Smör
Flingsalt
Västerbottenost

Gör så här:
Skölj sparrisen och torka den torr. Hetta upp en stekpanna och stek sparrisen utan matfett i ett par minuter tills den börjar mjukna något – de ska dock fortfarande ha en knaprig kärna!

Smält ner en klick smör i pannan och vänd runt sparrisarna i det så att de blir smörglaserade.

Servera direkt med nyhyvlade flagor av Västerbottenost och kanske lite flingsalt och/eller nymalen svartpeppar efter smak.

Bon apetit!

2 thoughts on “Besök på sparrisodling och godaste sparrisförrätten

 1. Kim

  Vad kul att få besöka sparrisodling! Har inte tänkt så mycket på hur de växer, men nu vet jag. Och en bra sparris behöver inte så mycket sällskap för att smaka underbart! Helt rätt av er.

  Svara
  1. Linda Inläggets författare

   Ja, man inser ju att man är en sjuklig matnörd när man blir lyckorusig av att få se grönsaker växa 😉

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s