Mingelfest för Kalasgott av Jennie Benjaminsson + recension av Kalasgott

Igår hade jag den stora turen att vara bland de utvalda att delta på duktiga kocken, matskribenten och matbloggaren Jennie Benjaminssons mingelfest för att fira hennes nyutgivna kokbok Kalasgott (se recension av boken nedan!). Festen hölls i det pampiga Palmhuset i Trädgårdsföreningen i Göteborg och det är svårt att tänka sig ett mer perfekt väder för en vårig fest!

I dörren möttes vi av mysiga Jennie som själv stod och välkomnade alla gäster. I entrén till Palmhuset hade hon dukat upp en superfin buffé med rätter från nya kokboken Kalasgott och vi bjöds på matiga steak sandwiches, chips, smördegspizzor med chèvreost och fikon samt en alldeles underbar cheesecake med jordgubbar, bläbär och hallon.

Sagolik cheesecake som var väldigt god!

 

Jag, Beata, Linda och Rebecka utanför Palmhuset i slutet av mingelfesten.

Jag hittade några fina matbloggskollegor i vimmlet och gjorde sällskap med när det var dags att äta. Med solen skinandes från en klarblå himmel blev det snabbt riktigt varmt inne i Palmhuset och de läskande fläder- och jordgubbsmojitos som serverades till maten var guld värda.

Mojitos under tillverkning…

De gäster som ville hade chansen att köpa boken och få den signerad och i slutet av kvällen fick alla gäster med sig gedigna goodie bags hem innehållandes allt från espressobönor, sill, presentkort på kött och Coca Cola till senaste numret av Elle mat och vin och presentkort till olika inredningsbutiker.

På det hela taget blev det en exceptionellt trevlig torsdagkväll och bättre start på våren kunde jag inte önska mig. (Scrolla ner för min recension av ”Kalasgott”!)

Trevliga och duktiga Jennie Benjaminsson med sin
första kokbok. Jag tror att det kommer att bli fler…

Recension av ”Kalasgott” av Jennie Benjaminsson, Natur & Kultur.

Jennie Benjaminsson blev känd över hela landet förra våren då hon deltog i TV4-produktionen Sveriges Mästerkock 2011. Benjaminsson lyckades knipa andraplatsen i tävlingen och har sedan dess frilansat som kock och matskribent. Dessutom har hon hunnit med att skriva sin första kokbok med samma namn som hennes populära matblogg ”Kalasgott”.

Som namnet antyder är detta en bok full av riktiga kalasrecept indelade efter olika tillfällen. Här finns mumsiga recept på semestermat, mästerliga middagar och söta recept för alla tillfällen. Ett kapitel ägnas åt mat som passar som datemat medan ett annat innehåller recept på mat att laga när man är trött och hungrig och vill ha maten på bordet fortare än kvickt. I ”Kalasgott” bjuds läsaren också på förstahjälpen-rätter att laga när gästerna stampar i farstun samt grundrecept på potatisgratäng, stekar, fonder och mycket mer. I de olika kapitlen finns allt från drinkar, förrätter, huvudrätter och småplock till läskande desserter, fina bröd och goda kakor vilket gör detta till en härlig inspirationskälla för matlagningen året om, även om boken känns härligt somrig.

”Kalasgott” är rikligt illustrerad med färgsprakande fotografier tagna av Jennie Benjaminsson själv och av hennes mamma Tina Sjöstedt. Layouten är lättläst och inbjudande med matchningar av sidfärg med porslinet på bilderna på flera håll. Inga recept känns särskilt svåra eller krångliga trots att resultaten på bilderna ser minst sagt imponerande ut. Vid flera av recepten har Benjaminsson skrivit små texter om bakgrunden till rätterna, semesterminnen eller personliga anekdoter som ger ett varmt och välkomnande intryck. Personligen tycker jag att den typen av texter ger extra liv åt en kokbok vilket får en att återvända till den om och om igen.

”Kalasgott” är en perfekt present till nybakade studenter eller till värden/värdinnan på en härlig vår- och sommarfest eftersom den är lika fin som en blomma men varar så mycket längre!

2 thoughts on “Mingelfest för Kalasgott av Jennie Benjaminsson + recension av Kalasgott

    1. Linda Inläggets författare

      Ja visst var det härligt! Den känns så långt borta nu bara när det har blivit kyligt igen. Jag ser fram emot att följa din blogg framöver Beata, det var väldigt trevligt att träffa dig =)

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s