Mera kurs: Påskkurs i Cake Popstillverkning och cupcakesdekorering på Värnamo Stadsbibliotek

Underbart vacker cupcake från eftermiddagens kurs.

För ett par veckor sedan precis före påsk hade jag det trevliga nöjet att få hålla kurser i Cake Popstillverkning och Cupcakesdekorering för två ungdomsgrupper på Värnamo Stadsbibliotek . Jag har tidigare varit på biblioteket i Värnamo för att hålla cupcakesdekorationskurs och föreläsa om matmyter. Det har dock gått två år sedan jag var där sist och med tiden har jag kommit att utveckla mina kurser och mina egna dekorationsfärdigheter en hel del. Därför bokade jag och barnbibliotekarie Jenny Werneskog in två nya kurser på biblioteket i Cake Popsdekorering för påsklovslediga barn och ungdomar och i Cupcakesdekorering för lite äldre ungdomar som deltar i bibliotekets Bokslukaraktivitet.

En strösslad färgglad fisk och en flugsvamp – visst är de härliga! 🙂

På förmiddagen samlades 12 glada tjejer från både Värnamo och andra orter för att lära sig vad Cake Pops var och hur man gör det själv. Cake Pops görs av mjuk kaka som har smulats sönder. Smulorna kan blandas med allt från frosting, jordnötssmör och sylt till vaniljkräm, bär och nutella (eller något annat gott). Jag hade med mig hembakad chokladkaka som jag hade smulat sönder. Kaksmulorna blandade vi med med smälta marshmallows som rördes samman med lite vatten.

Rosafärgad Cake Pop med en massa strössel och
en söt chokladdoppad katt-Cake Pop.

Kaksmulsdegen formades sedan till en massa olika former efter deltagarnas egna önskemål. Jag hade med mig bilder på bland annat fiskar, nallebjörnar, vattenmeloner och citroner som jag hade gjort själv och visade och förklarade hur de kunde göra allt från kaniner, hundar och kycklingar till vanliga runda bollar, frukter och flugsvampar. Många doppade sina kakdegsformer i choklad som vi färgade med karamellfärg och det gick åt mycket strössel till alla våra Cake Pops!

Kyckling-Pop inför påsk och andra fin-strösslade Cake Pops.

Chokladdoppad björn som enligt deltagaren hade vandrat i snö,
därav det vitgnistrande strösslet på sidorna 😉

Fantasi fanns uppenbarligen så att det räckte långt i den här gruppen och det var härligt att se alla roliga former de hittade på! Det gick inte att ta miste på att de deltagande ungdomarna tyckte att det var roligt att göra Cake Pops, även om det ibland var lite svårt att få kakorna att sitta kvar på pinnen på grund av alla tunga dekorationer som lastades på degbollarna.

En hel bukett chokladdoppade och strösseldekorerade
Cake Pops fick en deltagare med sig.

Färgglada Cake Pops, färgglada naglar och färgglada skor.
Det märktes att kursdeltagarna (liksom jag) gillade färg 😉

Under eftermiddagen var deltagarna lite äldre och de fick chansen att lära sig dekorera cupcakes på olika sätt. Jag hade bakat så att varje deltagare fick 3 cupcakes var och jag hade med kakor med både choklad- och vaniljsmak. Frostingen var en vanlig philadelphia-grädde-florsockerfrosting som kunde färgas efter eget tycke och smak och deltagarna hade tillgång till såväl choklad och sockerpasta som olika sorters strössel och material till cupcake-wrappers.

Jag visade deltagarna hur man kunde spritsa på olika sett och handledde de som var intresserade i hur man kan göra sockerpasta-rosor på olika sätt.

Även under eftermiddagen imponerades jag över deltagarnas kreativitet men om tokroligheter och strössel i överflöd dominerade förmiddagens Cake Pops, kännetecknades eftermiddagen snarare av riktigt proffsiga och vackra cupcakes än av tokigheter. Titta bara på bilderna nedan från kursen!

Två olika spritsningstekniker och spritsmunstycken har använts här
för att skapa en vanlig snurr-topp på den vänstra cupcake:en och
ett rosenbladsmönster på den högra.

Fantastiskt vackert spritsade cupcakes i underbara
(om än ganska onaturliga) färgsättningar.

Den prinsesstårteliknande cupcake:en i mitten har pryts med en
rosafärgad ros som deltagaren gjorde själv i sockerpasta.
Även marshmallows och strössel har använts som dekoration
(rosa cupcake) liksom två olika chokladdekorationer (vit cupcake).
Så olika varandra men lika snygga alla tre tycker jag!

Cupcake-kavalkad i bibliotekets fönster. Visst är de sagolika? (Passande på ett bibliotek ;)) 

Trefärgad cupcake med superhögt spritsad topp.
Fantasifullt och annorlunda 🙂

Underbart fina cupcakes i olika aquatoner.
Riktigt snyggt blev det med strössel i vitt och guld!

Det är svårt att tro att denna cupcake gjordes av en deltagare
som sade sig vara dålig på dekorering. Jag tycker att den var
både nyskapande och snygg! Vad tycker ni?

Frosting spritsad i stjärn- och snäckliknande mönster.
Fint och enkelt trots flera färger och olika dekorationer!

Cupcakesdekoratörerna var uppenbarligen nöjda med kurseftermiddagen eftersom de flesta tyckte att jag skulle komma dit oftare. Även bibliotekets personal verkade tycka att det var roligt att dekorera för rätt vad det var stod det tre tjejer ur personalen där och dekorerade cupcakes de med 😀 ! Bättre betyg kan jag knappast få än att både ungdomar och vuxna tyckte att det var roligt. Och visst syns det väl på slutresultaten att de hade skoj?

En ny cupcakeskurs på Värnamo Stadsbibliotek kommer troligtvis redan i höst. Jag ser redan fram emot att åka dit igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s