Ostgratinerad fylld portabella

Sol och vårvärme redan i mars välkomnas troligtvis av de flesta med öppna armar. Jag njöt av att fika på balkongen i söndags och av en härlig sparris-svamp-tomatpasta med grädde till lunch igår. Idag är det dock inte längre balkongväder men god mat vill man ju gärna äta ändå. Dagens lunch blev en ostgratinerad fylld portabellasvamp på spenatbädd. Vissa saker kan bara inte gå fel och kombinerar man flera sorters ost, champinjoner, valnötter och portabellasvamp kan det inte gärna bli annat än gott. Rätten passar såklart lika bra till middag som till lunch så det här får bli mitt middagstips för denna onsdag.

Ostgratinerad fylld portabella
2 portioner (eller 1 stor om man tränar en del och är hungrig av sig)

2 stora portabellasvampar
8-10 champinjoner
1 stor morot
3 msk Philadelphiaost
2 msk crème fraiche
6-8 skivor rökt eller kokt skinka eller kalkon (kan uteslutas)
1 ägg
8 valnötter
Lite fetaost
Ett par skivor hårdost av valfri sort
Lite smör och rapsolja till stekning
Färsk timjan
Salt och peppar

50-100 g färsk bladspenat

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 °C.

Gröp ur portabellasvamparna något och lägg sedan svamparna på en bakplåtspappersklädd plåt. Hacka det urgröpta svampköttet. Hacka champinjonerna.

Hetta upp lite smör och rapsolja i en stekpanna och fräs svamphacket tills bitarna är gyllenbruna. Salt och peppra.

Skala moroten och hacka i småbitar. Stek bitarna med svampen. Hacka det rökta eller kokta köttet och blanda ner i svamp- och morotsfräset.

Ställ de frästa grönsakerna åt sidan och rör ner bladen från några kvistar färsk timjan. Rör även ner philadelphiaost, crème fraiche och ägget. Blanda väl. Smaka av med salt, peppar och kanske lite mer timjan.

Klicka ner grönsaksblandningen i de urgröpta portabellasvamparna. Smula över fetaost och valnötterna brutna i mindre bitar. Täck hela härligheten med några skivor hårdost av valfri sort.

Gratinera svamparna i mitten av ugnen i 15-20 minuter tills osten är gyllene.

Servera omedelbart på en bädd av färsk bladspenat.

Smaklig måltid!

5 thoughts on “Ostgratinerad fylld portabella

  1. Charlotta

    Visst är det en grym svamp? Går ju att göra en massa saker med den! Ska göra portobelloburgare i helgen har vi tänkt. Längtar redan :=)

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Portabella är verkligen hur bra som helst! Så matig och lite ”köttig” på något vis som gör att den är ett bra köttsubstitut till mycket. Jag såg att du också hade bloggat om portabella-svamp för ett tag sedan – kul att få ny inspiration i portabella-väg 🙂 Den där burgaren låter ju inte fel heller. Hoppas du får en riktigt fin svampburgarhelg 🙂

      Svara
  2. Ping: Nyårsmenyer | Livsaptit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s