Köttfri måndag med vegobullar

När det gäller vegetarisk mat är jag verkligen en periodare och den senaste tiden har jag försökt att införa fler vegetariska inslag på hemmamenyn. Igår testade jag ett nytt recept på vegetariska motsvarigheter till traditionella köttbullar. Till skillnad från många andra vegobullar innehåller dessa varken baljväxter eller quorn. Huvudingredienserna är helt vanligt ströbröd, sötmandel, ägg och ost, vilket innebär att de inte lär gå hem hos veganer eller vegetarianer som väljer bort ägg och mejeriprodukter.

Bullarna blir förvånansvärt lika traditionella köttbullar både vad gäller utseende och konsistens. När det gäller smaken har de dock en tydlig mandelton, i synnerhet när bullarna är varma. 

Fördelen med detta recept är att det innehåller ingredienser som de flesta av oss har hemma, i synnerhet nu efter jul när en och annan mandelpåse säkert har blivit kvar i skafferiet. Dessutom är mandel rik på både protein, fina enkel- och fleromättade fetter, vitaminer och mineraler vilket inte gör det hela sämre.

Servera gärna bullarna med wokade grönsaker och matvete eller pasta, eller varför inte på traditionellt vis med kokt eller mosad potatis och lingon?

Vegobullar med mandel
20-25 bullar

100g sötmandel (hel eller i flagor)
1½ dl osötat ströbröd
1 dl riven ost (ta gärna en smakrik variant eller din egen favorit)
1 msk finriven gul lök
2 ägg
1 äggvita
1 msk vatten
Salt
Nymalen peppar
1 liter vatten + 1 buljongtärning (eller motsvarande mängd egen buljong)
Smör och rapsolja att steka i

Gör så här:
Stek den rivna löken i lite smör- och rapsolja. Krydda med salt och peppar.

Mixa mandeln fint i en matberedare. Mixa ner ströbröd, riven ost, den stekta löken, ägg och äggvita samt vatten.

Krydda med salt och peppar och mixa ihop allt till en smet.

Blöt händerna i vatten för att förhindra att smeten fastnar på fingrarna. Rulla små bollar av smeten och lägg på en våt tallrik.

Koka upp buljongen i en kastrull och sänk ner bullarna i den kokande buljongen. Låt bullarna koka i 8 minuter.

Ta upp vegobullarna med en hålslev och låt dem rinna av.

Hetta upp lite smör- och rapsblandning i en stekpanna och stek bullarna gyllenbruna i omgångar.

Servera med dina favorittillbehör eller enligt förslagen ovan.
 
Smaklig måltid!

P.S. Vad äter ni när ni vill äta något riktigt gott vegetariskt? Tips mottages tacksamt! D.S.

6 thoughts on “Köttfri måndag med vegobullar

    1. Linda Inläggets författare

      Tack så mycket för tipsen Kim! Jag ska absolut testa pytten och zucchinibiffar med fetaost låter gott =) Mandelbullsreceptet i sin ursprungliga form (innan jag ändrade en del) tror jag kom från en gammal Allt om mat-tidning, så jag gissar att det är en och annan matintresserad som tycker att det känns bekant. Jag minns dock inte vilket nummer det kom från och har inte hittat det på deras hemsida så därför har källhänvisningen uteblivit i mitt recept.

      Svara
  1. Johan

    Gott,
    men kanske inte så nyttigt:-)..

    Börja med ett tacobröd, ta lite krossade tomater o smeta ut. Sen lite böner, majs o ruccola. Toppa m mozarella. In i ungnen 5-10 min. Klart:-).

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Tack för ditt tips Johan. Pizza på tortillabröd är verkligen en snabb och smidig maträtt och det går ju att toppa med så mycket gott!

      Angående vegobullarna så har du rätt i att de kanske inte är det nyttigaste som finns i matväg, men de innehåller ändå många fina näringsämnen som tillsammans med grönsaker och långsamma kolhydrater kan ge en bra och balanserad måltid. Vanliga köttbullar toppar ju inte heller direkt nyttighetstoppen i sig men med rätt tillbehör kan även en mindre nyttig ingrediens bli en del av en bra rätt. Det mesta handlar ju trots allt om bra kombinationer och balanserade val 🙂

      Ha det fint!

      Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Tack så mycket Katarina! Nu blev jag glad 🙂 Välkommen tillbaka snart, hoppas att du har haft en fin dag med!

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s