Höstsoppa

Höstrusket är här och trots att termometern inte har klättrat särskilt långt ner känns det rätt råkallt och trist att vara utomhus. Frisk luft behöver man och att låta bli att gå ut är ingen hållbar strategi (hur ska man då ta sig till jobbet?), vilket gör att man får hitta på sätt att snabbt tina upp när man väl kommer in i värmen igen.

Olika sorters soppor är perfekt höstmat och hemma hos mig har det blivit mycket soppa de senaste månaderna! Min nya favorit är en enkel mixad grönsakssoppa som jag gör på antingen blomkål, jordärtskocka eller palsternacka samt en och annan potatis. Enkelt, snabblagat, värmade och förunderligt gott! Om man dessutom toppar soppan med lite knaprigt bacon, lättrökt skinka, några fiskbitar eller räkor, några hackade nötter eller hårt stekt svamp blir det om möjligt ännu godare och snäppet lyxigare. Man tar helt enkelt det som råkar finnas hemma eller det som är billigt i affären.

 Blomkålssoppa med lite strimlad skinka och timjan.
Enkelt men supergott!

Som ni förstår är det svårt att ange något regelrätt recept här eftersom det går att variera i oändlighet, men nedan följer lite direktiv för hur man går tillväga för att laga höstens supermat nummer ett. Kommentera gärna om du har fler goda sopptips – man kan aldrig få för många sådana under hösten!

Supersoppa
2 port

1 litet blomkålshuvud (ta med stammen också!)(alt. 5 palsternackor, alt. 7 jordärtskockor)
2 små potatisar
ca 5-7 dl vatten
½ dl matlagningsgrädde
Salt
Peppar

Förslag på ”sopp-topping”:
Knaperstekt bacon
Strimlad skinka
Fiskkuber och räkor
Smörstekt svamp
Hackade nötter av valfri sort
Färska örter

Gör så här:
Dela blomhålshuvudet i små bitar och lägg i en gryta. (Alt. skala palsternackor eller jordärtskockor och skär i små bitar).

Skala potatisarna och dela i mindre kuber.

Slå på vattnet på grönsakerna så att det nästan täcker. Salta.

Låt grönsakerna koka tills de är helt mjuka, det tar mellan 5 och 15 minuter beroende på grönsaksbitarnas storlek. Späd eventuellt med mer vatten om det ser torrt ut.

Mixa soppan slät med stavmixer eller i en blender.

Smaka av med grädde, salt och peppar (samt andra kryddor om du vill ha det). Späd eventuellt soppan med mer vatten och/eller grädde om den är väldigt tjock.

Låt soppan bli varm på spisen om den har svalnat och servera sedan direkt med dina favorittillbehör.

4 thoughts on “Höstsoppa

  1. Kim

    Så sant, så sant, soppa är bäst!
    Jag gillar att toppa med en klick matyoghurt och färska örter. Eller kallrökt lax beroende på vad det är för soppa.

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Hihi Linnea!
      Stavmixer eller matberedare fungerar också, annars blir den säkert god omixad med =). Kram till dig!

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s