Annorlunda höstpaj på risbotten

Oavsett vad meterologerna säger om dygnsmedeltemperaturer som avgör årstid, anser jag att hösten nu är här med besked! Det har stormat och regnat utanför fönstret så att det står härliga till den senaste veckan och helst av allt skulle man vilja stanna inne och mysa hela dagarna – ett säkert hösttecken enligt mig! Imorse var det dock riktigt kallt och klart när jag steg ut genom dörren för att bege mig till jobbet och det ser ut att bli en riktigt vacker höstdag i Göteborg.

Andra säkra hösttecken än just vädret är alla godsaker som fyller frukt- och grönsaksdiskarna i matbutikerna nu. Trattkantareller, kantareller, taggsvamp, regnbågsmorötter och andra rotfrukter, samt underbart ljuvligt syrliga svenska äpplen! Kan man bli annat än lycklig av allt detta goda 🙂 ?

För att fira hösten och alla fina svenska råvaror som nu äntligen finns i ett överflöd, tänkte jag tipsa om en ovanligt god svamppaj med kantareller, morötter och rikligt med färsk timjan. Paj är favoritmat för mig eftersom man kan stoppa nästan allt i en paj samtidigt som det blir kalasgod matlådemat (om man får paj över vill säga). Dessutom går det att laga paj på billiga råvaror och det är lätt att göra till många genom att göra pajen i en långpanna istället för en rund form.

Jag tycker dock att själva pajdegen många gånger kan kännas lite trist. Här har därför den traditionella smör-mjöl-vatten-degen (eller smör-kesella-graham-degen som det oftast är i mitt fall) bytts ut mot en härligt mättande och annorlunda pajbotten på kokt ris. Denna botten är enkel att göra och passar dessutom nästan alla; med en pajbotten på ris kan pajen serveras även till personer med glutenintolerans eller mjölkproteinallergi. Vid mjölkproteinallergi får man dock använda sig av en annan fyllning av den nedan men det är ju inte så svårt; en paj kan man fylla med det mesta 🙂

Svamp-, ost- och rispaj
6 portioner

Pajskal:
3 dl ris
6 dl buljong (vatten + en buljongtärning fungerar fint)
2 ägg

Fyllning:
2 dl kantareller
15 stora skogschampinjoner
3 små gula eller röda lökar
4 små morötter
½ liten squash
60 gram rökt bog eller skinka
3 ägg
2 ½ dl gräddmjölk (blanda förslagsvis 2 dl mjölk med ½ dl grädde av valfri fetthalt. Eller använd bara mjölk för en magrare paj)
2 dl riven ost (gärna en smakrik sort som en lagrad grevé eller herrgård)
½ dl philadelpiaost
Salt och Peppar
Färsk timjan

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 °C.

Koka riset i buljongen tills det är helt genomkokt. Följ anvisningarna på risförpackningen för tidsangivelser.

Låt riset svalna något och rör ner äggen i riset. Bred ut riset i en pajform och se till att det går upp på kanten av formen också. Ställ åt sidan så länge.

Rensa svampen (både kantareller och champinjoner), dela den i mindre bitar och fräs den i en torr stekpanna utan olja eller smör. Salta och lägg ner en klick smör när vätskan från svampen har ångat bort. Smörstek svampen tills den blir gyllene. Lägg åt sidan.

Hacka de små lökarna ganska grovt. Skala och skiva morötterna. Fräs lökhack och morötter i lite smör och rapsolja i en stekpanna.

Hacka squashen och stek med den med morötter och lök. Hacka även skinkan och låt den fräsa med. Rör ner svampen i skink- och grönsaksfräset.

Krydda allt med salt och peppar samt färsk timjan. Smaka av så att fyllningen är god och krydda eventuellt lite till.

Vispa samman ägg, mjölk, riven ost och philadelpiaost. Krydda äggstanningen med salt, peppar och timjan (samt kanske någon annan favoritört som du tycker passar bra med svamp.)

Bred ut de frästa grönsakerna på din färdiga risbotten och häll äggstanningen över.

Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30- 40 minuter tills äggstanningen har stannat och pajen är lätt gyllene.

Servera bums, eventuellt med lite gröna blad.

Smaklig måltid och trevlig helg!

4 thoughts on “Annorlunda höstpaj på risbotten

    1. Linda Inläggets författare

      Ja Martina, det är verkligen kanonbra ur flera synvinklar att man kan använda ris på det sättet 🙂 Potatispajskal har jag hört talas om innan men ris var nytt när jag läste om det första gången. En kul idé faktiskt!

      Svara
  1. Kim

    Ja gud så kallt det var i morse, 3 (tre!) grader när jag gick upp. Cyklar ju till jobbet och när jag susade ner för Stigbergsliden förbannade jag att jag inte rotat fram vantarna…
    Smart med risskalet, blir det lite knaprigt till och med?
    Och svamp.. kan man aldrig få nog av!

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Åh, ja det kan jag tänka mig att det var kallt! Jag tog bussen halva vägen till jobbet och att gå är ju inte riktigt lika kallt, man kommer inte upp i samma hastighet. Men vantarna kommer nog snart att bo i jackfickorna ialla fall.

      Risskalet blir lite knaprigt på toppen, vid kanten, men jag kan tänka mig att det blir ännu knaprigare om man förgräddar det lite innan. Du har så rätt, svamp är helt fantastiskt! 🙂

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s