Kyckling med rabarber och salvia med varm krisp-syrlig sallad

Semestern närmar sig med stormsteg för min del och mitt mål har den senaste veckan varit att pricka av så mycket som möjligt på att-göra-listan för att sedan kunna vara helt ledig. Till min stora irritation väljer då mitt bredband att sluta fungera! I drygt en vecka har jag varit bredbandslös och det är tur att jag har möjlighet att låna fina vänners datorer vid behov för annars hade det inte blivit något bloggat. Nu håller jag tummarna för att personerna som har lovat att hjälpa mig hör av sig under dagen för nu börjar jag bli gruvligt trött på det här.

Oavsett om ni tampas med bredbandsproblem, jobbar eller har semester kan det såhär på sommaren kännas skönt med mat som kräver minimal matlagning och smakar maximalt gott. Susanne Jonsson i TV-programmet Go’ kväll har kallar denna typ av matlagning för att ”bekvämimpa”, vilket jag tycker är ett väldigt bra uttryck! Här kommer därför mitt bidrag till hur man kan bekvämimpa på familj, släkt och vänner eller kanske bara för sig själv. För visst låter kyckling med rabarber och salvia serverat med en varm, krispig och syrligt stark sallad som imponerande mat?

Bakgrunden till att jag lagade just denna rätt var att jag hade rabarber över men jag kände varken för att göra sylt, saft eller någon dessert. Dessutom hade jag köpt hem en stor och fin färsk kyckling som behövde ätas upp. Eftersom salvian på balkongen har skjutit i höjden nu i värmen tänkte jag att kombinationen kryddig salvia, syrlig rabarber och snäll kyckling kanske borde passa fint ihop. Med lite honung som rundade av rabarberns syrlighet och lite salt och peppar lyckades jag få till en kycklingrätt som inte bara fungerade utan dessutom var jättegod!

I och med att färsk vitkål just nu är i säsong fick den utgöra tillbehör till kycklingen. Även i salladen fick rabarbern en stor roll, men den här gången smält till en krämig konsistens och ihopparad med chili. Prova gärna båda rätterna tillsammans eller servera dem var för sig – jag kan tänka mig att salladen passar ypperligt till grillat kött också.

Honungsblank kyckling fylld med rabarber och salvia
och toppad med ugnsstekt rödlök och champinjoner.


Kyckling med rabarber och salvia

4 port

1 hel färsk kyckling
10 stjälkar rabarber
3 färska rödlökar
500 g champinjoner (eller annan svamp efter önskemål)
1 kruka salvia
Flingsalt (gärna med Karljohanssmak)
Peppar
Citronolivolja
Honung
1 dl vitt vin

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 °C.

Hacka rabarberstjälkarna i mindre bitar. Hacka ner salviabladen i rabarberhacket. Krydda med salt och peppar.

Ringla flytande honung och citronolivolja över rabarber-salviahacket på skärbrädan och rör samman allt så att det blandas väl.

Skär champinjonerna och rödlökarna i små kvartar.

Bred ut svamp och lök på en bakplåtspappersklädd plåt eller långpanna. Lämna tomt i mitten av plåten för kycklingen. Krydda med salt och peppar.

Fyll kycklingen med rabarber-salviahacket och peta in så mycket du kan under skinnet på kycklingen också.

Pensla kycklingen med honung och olja och gnugga in det och ordentligt med peppar och salt.

Lägg kycklingen med den sida du tycker är tråkigast uppåt i mitten av plåten. Ställ in kycklingen i mitten av ugnen och stek i 30 minuter.

Tag ut kycklingen och vänd den så att den finare sidan kommer uppåt. Pensla med mer olja, honung och kryddor.

Häll vinet ovanpå champinjoner och lök och ställ därefter in plåten i ugnen igen, den här gången lite över mitten.

Öka värmen till 225 °C och stek kycklingen i 30-40 minter eller tills den är klar. (Köttsaften ska vara helt klar utan röda inslag om man skär vid benen på fågeln.)

Låt svalna något och skär upp i portionsbitar. Servera tillsammans med pasta, matvete eller ris och gärna också den varma salladen nedan.

 

Härligt vårgrön och krämig vitkåls- och rabarbersallad.

Varm krispsyrlig sallad med rabarber, chili och vitkål
4 port

½ litet vitkålshuvud
1 liten squash
5 stjälkar rabarber
½ purjolök (kan uteslutas)
½-1 röd chilifrukt (eller chiliflakes efter behag)
Salt
Peppar
Honung
Citronolivolja
2-3 msk grädde (kan uteslutas)

Gör så här:
Skär vitkålshuvudet i mindre bitar och squashen i slantar som delas på mitten.

Hacka purjolöken i små bitar och gör likadant med rabarbern.

Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek rabarber och purjolök på medelvärme tills de har mjuknat.

Rör ner vitkål och squash och stek i ett par minuter tills den varmmjuka rabarbern har blivit krämig och har blandat sig fint med övriga ingredienser i pannan.

Smaka av med chili/chiliflakes, salt, peppar och citronlivolja.

Rör ner grädden när rätten har en lagom syrlighet och sting för din smak.

Servera genast till kycklingen ovan eller till grillat kött.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s