Sommarsallad med ångkokt lax

Äntligen äntligen är den varma sommaren här! Solsken flera dagar i rad och värmebölja kan man inte gärna klaga på efter den långa vintern vi hade (och den blåsiga och kalla midsommaren ska vi inte ens prata om…). Nu vill jag bara sitta ute hela dagarna och kvällarna och helst spendera så lite tid i köket som möjligt. Detta är orsaken till att det blir mycket ”snabbmat” på mitt vis här hemma, vilket innebär att det blir matiga sallader, mycket frukt och grönsaker och gärna en och annan skål med iskall naturell yoghurt till solvarma jordgubbar.

Igår kväll bestämde jag mig för att det var dags för en riktigt god laxsallad till middag. Jag använde min oerhört praktiska ångkokare från Lekué som jag har fått från NinasMat (jag har bloggat om den här fantastiska lilla uppfinningen tidigare, du hittar inlägget här) och ångkokade både laxen och morötterna i den i mikrovågsugnen. Laxen blev klar på bara ett par minuter; ungefär hälften så lång tid som det tog att skölja resterande salladsingredienser, dela dem i bitar och blanda samman allt med lite crème fraîche och örter. Supergod middag på ungefär 5 minuter alltså, kan det bli bättre? 🙂

Somrig sallad med mycket grönt, knapriga grönsaker, saftig melon och ljuvlig lax.

Det här är en ganska lätt sallad som passar om man inte blir jättehungrig i värmen. Om man tränar mycket eller är väldigt hungrig blir det jättegott att lägga till lite kokt matvete, bulgur eller pasta till den här salladen. Eller prova att äta ett gott bröd till!

Sommarsallad med ångkokt lax och melon
2 portioner

2 portionsbitar lax
4 stora morötter (helst färska med blast, de är godast just nu)
½ huvud romansallad (eller andra gröna blad efter smak)
1 liten nätmelon
1 röd paprika
1 näve sockerärtor
Färska örter
2 msk lättcrème fraîche
Citronolivolja
Flingsalt
Peppar

Gör så här:
Häll lite vatten i botten på ångkokaren och lägg i den medföljande brickan. Lägg laxbitarna i ångkokaren utan att krydda någonting.

Skölj och skrubba eventuellt morötterna och skär i 1,5 cm tjocka slantar. Lägg morotsbitarna runt laxen i ångkokaren.

Ställ in ångkokaren i mikrovågsugnen på högsta effekt i ungefär 1-2 minuter (beroende på vad som är högsta effekt på just er ugn). Kontrollera om laxen är klar och kör lite längre om den inte är riktigt klar.

Skölj under tiden paprika, sockerärtor och salladsblad. Dela allt i mindre bitar och blanda i en skål eller på ett fat.

Skär melonen i små bitar och blanda ner dem också.

Dela laxen i munsbitar och blanda ner lax och morötter i salladen.

Rör ner färska örter i crème fraîchen och smaka av med salt och peppar. Blanda ner crème fraîchen i salladen och ringla eventuellt några droppar citronolivolja över alltihop. Smaka av med salt och peppar.

Gå ut i solen och njut av en god sallad, fint väder och minimalt med matlagningstid och disk. Smaklig måltid!

2 thoughts on “Sommarsallad med ångkokt lax

    1. Linda Inläggets författare

      Jag håller med dig Sofie, det kan faktiskt bli lite för varmt vissa dagar. Då får man svalka sig med härliga sallader och kalla smoothies 🙂

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s