Midsommartårta

Fluffig jordgubbsdröm på daimbotten.

Svisch vad tiden går fort! Nu är det dags för midsommar igen och när jag funderade på dessert- och tårtrecept som skulle kunna passa till imorgon kom jag att tänka på en av mina favorittårtor. Till min förvåning insåg jag att jag aldrig har bloggat om just denna tårta och därför är det verkligen dags att ändra på det nu!

Receptet kommer ursprungligen från Buffé nr 6 2008, men jag lovar att tårtan passar precis lika bra 2011! Den här tårtan är en riktig jordgubbsbomb och ett måste för alla som tycker om kombinationen bär och choklad. Dessutom går den finfint att förbereda dagen före kalaset och den passar självklart lika bra efter midsommar.

Hoppas att ni får en riktigt trevlig midsommarhelg med mycket jordgubbar och god mat 🙂

 Jordgubbsmoussetårta med daimbotten
12 port

Botten:
110 g smör
2 1/3 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (à 56 g)
Smör
Ströbröd till formen

Fyllning:
5 gelatinblad
1/2 l jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Garnering:
1 l jordgubbar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C. Smöra och bröa en springform som är ca 24 cm i diameter.

Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.

Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt.

Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bred ut smeten i formen.

Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna.

Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.

Rensa jordgubbarna och mixa dem i en matberedare eller med stavmixer till en slät puré.

Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.

Värm ½ dl  av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt bladen smälta på svag värme i den varma purén. Rör sedan ner gelatinblandningen i resten av purén.

Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och rör sedan ner grädden. Blanda till en slät smet. Häll smeten över daimbottnen.

Ställ tårtan i kylskåp eller i frysen i minst 4 timmar. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen.

Toppa tårtan med rensade jordgubbar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s