Recept i Allergia samt ett bonusrecept för er!

Förra veckan tillbringades delvis i Stockholm (mer om det i kommande blogginlägg) och delvis i Småland hemma hos mina föräldrar. Nu har jag dock äntligen landat i vardagen hemma i Göteborg igen och vill passa på att berätta om ett av de jobb jag gjorde för drygt en månad sedan som jag har fått se resultatet av nu i helgen.

I maj fick jag nämligen en förfrågan från Astma- och allergiförbundets medlemstidning Allergia om jag kunde ta fram recept på goda sommarkakor till deras juni-julinummer. Självklart ville jag gärna göra det och mitten på maj spenderade jag ivrigt provbakande och fotande för att lyckas få till de godaste allergivänliga recept jag kunde hitta på för just Allergia. I fredags skickades tidningen med mina recept ut till Astma- och allergiförbundets medlemmar och jag måste säga att jag tycker att det blev riktigt bra 🙂

Allergivänliga bärformar med fluffig vaniljvisp
– ett av mina recept i senaste numret av Allergia.

 

För den som är intresserad av att prenumerera på Allergia, eller beställa enskilda nummer, går det bra att göra det här. Gissningsvis kommer dock även det senaste numret att dyka upp på hemsidan inom kort för er som är intresserade av att se hela receptjobbet jag gjort.

De som har läst tidningen har även sett att jag arbetar med bland annat kurser i bakning för personer med en eller många allergier eller intoleranser. För en privatkurs får ni gärna kontakta mig direkt på livsaptit@gmail.com eller 073-810 35 15 för mer information. Om ni istället vill gå en av mina kurser på Medborgarskolan tillsammans med andra med samma intresse, kommer jag att ha en bakningskurs för personer med allergier i Göteborg den 22/10 och i Gislaved den 2/10. Om intresse finns för ytterligare tillfällen får ni gärna anmäla det till mig eller till Medborgarskolan på respektive ort så kan vi se om det går att ordna fler kurser.

För att återgå till det senaste numret av Allergia, hade de valt att ta med 3 av de 4 recept som jag skickade till tidningen. Eftersom mina små chokladiga och oerhört beroendeframkallande bovete-chokladcookies inte fanns med i tidningen tänkte jag dela med mig av receptet till er bloggläsare här istället. Kakorna går utmärkt att frysa (och de går jättebra att äta i fryst tillstånd, farligt nog… 😉 ) så passa på att göra en dubbel sats när du ändå är igång!

Bovetecookies till vänster och sega chokladkakor med kokostosca till höger.
En ”vanlig” variant av de sistnämnda (alltså ej anpassat för personer med
allergier och/eller intoleranser) finns sedan tidigare på bloggen.
Du hittar det receptet här.

 

Bovetecookies
ca 30 st

100 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
1 dl farinsocker
1 ½ dl boveteflingor
1 dl bovetemjöl (eller havremjöl av ren havre)
1 dl pumpakärnor eller solrosfrön
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna i en bunke och knåda samman till en deg med händerna.

Forma degen till en rulle och vira in rullen i plastfolie. Låt degen vila i kylen i ungefär 1 timme.

Sätt ugnen på 200 ºC. Ta ut degrullen ur kylen.

Dela rullen i 30 bitar och rulla varje bit till en boll. Placera bollarna på en bakplåtspappersklädd plåt.

Platta till varje kakboll med en gaffel.

Grädda kakorna i mitten av ugnen i 5-8 minuter. Låt kakorna svalna på plåten innan du lossar dem.

OBS! Som medlem i Astma- och allergiförbundet får man hem 8 nummer av Allergia per år och just nu kan man prova på att bli medlem i förbundet året ut för bara 50 kr. För anmälan och mer information, se förbundets hemsida.

2 thoughts on “Recept i Allergia samt ett bonusrecept för er!

 1. Malin Ljungskog

  Hej systeryster!!!
  Var precis inne och kollade på Allergias hemsida och spanade in dina recept. Det ser så proffsigt ut!!! Jag är så stolt över dig!!! Glad midsommar!!! Pussar och Kramar!!!

  Svara
 2. Linda Inläggets författare

  Tack så mycket Gullunge! Glad midsommar till dig med, många pussar och kramar!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s