Blåbärsfocaccia

Ett av mina absoluta favoritbröd till picknick och buffé är focaccia. Jag har bloggat om den klassiska versionen tidigare, men inför kvällens picknick kände jag för att göra en ny version av min favorit. Eftersom picknicksällskapet önskat blåbärsbröd tyckte jag att det var ett perfekt tillfälle att prova att göra blåbärsfocaccia.

Resultatet av experimentet blev ett saftigt, lätt blåbärssmakande, lite salt och galet lila bröd. Hur underbart som helst med andra ord 🙂 .  

Eftersom mängden mjöl beror på många faktorer har jag inte angivit några exakta mängder i detta recept. Följ instruktionerna under ”Gör så här” och knåda hellre i lite för lite mjöl än så mycket att degen känns hård. En av de bästa sakerna med just focaccia är att det är meningen att det ska vara ett ganska platt bröd. För lite mjöl ger i regel ett plattare men saftigare bröd, vilket gör detta till ett utmärkt bröd att våga ha i mindre mjöl i 😉 .

Observera att jag normalt sett förespråkar kall degvätska eftersom det ger långsammare jäsning och ett mer smakrikt bröd. Här använder jag dock ljummet vatten eftersom blåbären är frysta och därmed drar ner temperaturen. Anledningen till det ljumma vattnet är även att förkorta jäsningstiden något för att ge ett lite mer snabbakat bröd.

Linfröna kan uteslutas och dinkelmjölet går att ersätta med ungefär samma mängd grahams- eller rågmjöl. Experimentera gärna med olika mjölsorter!

Blåbärsfocaccia
1 plåt

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
2 dl frysta blåbär
2 tsk salt
1 msk honung
½ dl linfrön
1 dl havregryn
2 dl dinkelmjöl
Vetemjöl
1 stor näve valnötter
25 g smält smör
Ev. flingsalt

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Häll över vatten, blåbär, salt och honung och rör om väl. Tillsätt linfrön, havregryn och dinkelmjöl.

Rör samman allt i en hushållsassistent med degkrok, med en stor sked eller med elvispens degkrokar.

Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta degen i ca 10 minuter i en maskin/med degkrokar på elvispen, och minst 15 minuter för hand. Sluta tillsätt mjöl när degen känns elastisk och släpper från bunkens kanter. Det gör inget om degen fortfarande fastnar lite lätt på händerna.

Knåda in valnötterna brutna i lite mindre bitar. Ställ degen att jäsa övertäckt med en handduk i 1-1 ½ timme tills degen är dubbelt så stor.

Sätt ugnen på 225 °C. Knåda ner degen något i bunken och tag fram en plåt.

Häll ut hälften av det smälta smöret på plåten och bred ut det över hela plåten. Lyft upp degen ur bunken och tryck ut den till en ca 1½ cm tjock platta på den smörade plåten.

Lägg över handduken igen och låt degen  jäsa i ytterligare ca 30 minuter.

Häll ut resten av det smälta smöret på den uppjästa degplattan och bred ut det över hela brödet. Stick ner fingrarna lite här och där så att brödet blir gropigt. Strö eventuellt över lite flingsalt.

Baka av brödet i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills brödet blivit lätt gyllene. Låt svalna på plåten och skär därefter i bitar.

4 thoughts on “Blåbärsfocaccia

  1. Anna

    Hej lillasyster!
    Du är ju tokig som bakar lila bröd, ser häftigt ut. Nu äter Jakob second breakfast efter att ha sovit morgon (?) medan jag och Jonathan byggde tågbana. Ha en bra dag!
    Kramar Anna

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Hej storasyster!

      Jag tror att det är bra att vara lite tokig i köket, det blir så mycket roligare då. Jakob vet hur man ska klara sig i livet; äta, äta, äta 😉 Det bådar gott för då kanske han kan komma och hjälpa mig att äta upp allt jag provbakar som jag inte orkar äta själv!

      Hoppas att ni också får en bra dag!

      Kramar

      Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Bra idé Sara 🙂 Jag är för färg! Rödbetsbröd får bli nästa projekt, mat ska inte bara vara god utan helst även vacker!

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s