Somriga nationaldagstårtor

Sista dagen på en för min del underbar långhelg är här, vilket också innebär att vi har kommit fram till årets svenska nationaldag. Oavsett vad man tycker om att den 6 juni numera är helgdag, kan jag tänka mig att många tar tillfället i akt att fira ännu en ledig dag. Därför tänkte jag passa på att tipsa om två somriga och underbart goda tårtor som passar såväl på nationaldagen som till alla andra kalas och firanden i sommar. Jag serverade tårtorna till mina fina vänner på min inflyttningsfest i lördags och de verkade gå hem hos allihop. Som tur var blev det lite tårta kvar som jag kan fira med idag 😉 .

Tårtorna är uppbyggda på samma ingredienser samtidigt som de är lite tvärtom. Det innebär att den ena har en fyllning av hallonmousse och täcks med vit chokladgrädde, medan den andra är fylld med vit chokladgrädde och täcks med hallonmusse. Båda tårtorna är gjorda på blondiebottnar, vilket är tårtbottnar med lite mer smör än traditionella tårtbottnar samt med smält vit choklad  och hackad vit choklad. De små chokladbitarna ger en trevlig konsistensbrytning mot den fluffiga grädden och mjuka moussen men om man vill ha en helt slät botten kan man hoppa över chokladbitarna.

 

 

Den ena tårtan är dekorerad med syrener som går alldeles utmärkt att äta under förutsättning att blommorna är giftfritt odlade och/eller har växt minst 200m från en hårt trafikerad väg. Andra blommor som är ätbara och som man kan använda som dekoration är penséer, rosor och ringblommor.

Observera att om man bara vill göra en tårta gör man en botten och halverar recepten på fyllningarna.

Somrig rosa hallondröm med vita blommor.

Blommig hallonmoussetårta och Fluffig vit chokladtårta

Tårtbotten till 1 tårta:
(gör 2 satser till båda tårtorna men gör en botten i taget om du inte råkar ha en stor ugn där två formar får plats samtidigt)

200 g vit choklad
150 g smör
2 ägg
1 dl strösocker
½ tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Smör och ströbröd till formen

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 °C. Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter. 

Bryt 150 gram av chokladen i bitar och lägg åt sidan.

Smält smöret i en skål i mikrovågsugnen eller i en gryta. Rör ner 150 g choklad i smöret tills det har blandats väl. Låt svalna något.

Vispa ägg, socker och vaniljsocker med elvisp i en ny skål. Fortsätt vispa tills smeten är tjock, vit och fluffig.

Vispa ner den smälta chokladblandningen. Sikta i mjölet blandat med bakpulvret och vänd ner det i smeten.

Hacka resten av chokladen i små bitar och rör ner i smeten.

Häll smeten i den smorda formen och grädda kakan  i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter. Känn efter med en sticka om den är klar. Kakan ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna. 

Gör botten nummer två på samma sätt som den första botten.

Gör mousse och vit chokladgrädde medan kakorna är i ugnen och medan de svalnar efteråt gräddning.

Hallonmousse till 2 tårtor
750 g hallon, färska eller frysta som är helt tinade
60 g florsocker
9 st gelatinblad
9 dl vispgrädde

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. 

Mosa hallonen till hallonmoussen med en sked eller i en matberedare/mixer. Om du vill ha hallonbitar i moussen är det bäst att mosa bären med en sked och om du vill ha en slätare mousse är det bäst att mixa bären. Blanda bärmoset med florsockret.

Vispa grädden tills den är fluffig men absolut inte hård.

Skeda över ungefär 1 dl av bärmoset i en liten kastrull. Krama ur vattnet ur gelatinet och lägg bladen i hallonmoset i kastrullen. Smält gelatinet i bärmoset på låg värme. Rör sedan ner lite hallonmos i taget i blandningen när gelatinet har smält helt. Fortsätt tills nästan allt hallonmos har blandats med gelatinet i kastrullen.

Vänd försiktigt ner lite av grädden i hallonblandningen och rör om. Anledningen till att man ska börja med att röra ner lite grädde är för att undvika att moussen spricker (blir grynig).

Blanda sedan ner hallonblandningen i resten av grädden och vänd runt med exempelvis en slickepott tills allt är väl blandat. Ställ moussen i kylskåp att stelna något.

Gör den vita chokladgrädden.

Vit chokladgrädde till 2 tårtor
5 ½ dl vispgrädde
300 g vit choklad
2 dl lätt crème fraîche

Gör så här:
Bryt chokladen i mindre bitar.

Koka upp grädden i en kastrull och rör ner chokladen i den kokande grädden. Rör om tills chokladen har smält ihop med grädden.

Låt choklad-gräddblandningen svalna och ställ den sedan i kyl tills den är helt kall.

Rör då om lätt i blandningen och sila den genom en sil för att bli av med klumpar.

Vispa upp den kalla och silade chokladgräddsmeten tills den är lätt fluffig. Vispa ner lätt crème fraîchen i blandningen. Ställ chokladgrädden kallt fram till ihopläggningen av tårtan.

Montering av tårtorna
2 tårtbottnar på blondiebotten
Hallonmousse
Vit chokladgrädde
2 dl hallon
100 g vit choklad
Vita syrenblommor

Gör så här:
Dela varje tårtbotten i två lika tjocka delar. Placera en botten per tårta på två olika tårtfat.

Tag ut hallonmousse och vit chokladgrädde ur kylen. Rör om moussen och grädden så att de inte är stela.

Bred på ett tjockt lager hallonmousse, ungefär 1/3 av den totala mängden mousse, på den ena bottnen. Bred på 1/3 av chokladgrädden på den andra botten.

Lägg på de resterande tårtbottnarna på hallonmoussen respektive chokladgrädde.

Bred på resterande hallonmousse på tårtan med vit chokladgrädde mellan bottnarna. Se till att breda på moussen jämt både ovanpå och runt kanterna på tårtan. Det är enklast att få det slätt med hjälp av en slickepott.

Bred på resterande vit chokladgrädde på den andra tårtan (som är fylld med hallonmousse). Se till att grädden täcker kanterna på tårtan också.

Riv den vita chokladen och strössla den över den vita tårtan. Dekorera sedan tårtan med hallon precis före servering.

Tag endast de små blommorna från några klasar vit syren och dekorera den rosa tårtan med dessa precis före servering.

Låt tårtorna stå kallt fram till servering. Saftigast och godast blir de om man bakar dem en dag innan man ska äta dem men de är även jättegoda samma dag.

Fluffig vit chokladdröm med hallon.

 

Hoppas att ni har haft en finfin helg och att nationaldagen blir solig och härlig!

4 thoughts on “Somriga nationaldagstårtor

  1. Amelie

    Helt UNDERBAR. Drömmer fortfarande om den sedan i helgen:) Tror jag hittat min favorit bland bakverk; vitchoklad tilsmmans med bär. Tack Linda för att du finns och uppfyller mina kakdrömmar!!!!!!

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Hihi! Trevligt att mina bakverk får vistas i dina drömmar 😉 !

      Det var en så trevlig överraskning att ni kom trots allt. Tack för att du och Benno finns med!

      Kramar till er båda

      Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Du har så rätt Kim, tårta passar jämt. Men nu när jag har ätit resterna i snart en vecka börjar jag längta efter annat också 😉

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s