Lyxigt tunt knäckebröd

Så här på  Skärtorsdagen tänkte jag passa på att tipsa om mitt bästa recept på riktigt tunt, krispigt knäckebröd. I affärerna finns det idag en hel uppsjö av tunt knäckebröd som passar utmärkt som alternativ till chips och andra snacks, samt som tillbehör till bufféer, tapas och till vardagsmiddagen.

Många gånger kostar detta bröd ganska mycket, medan det inte kostar många kronor om man bakar det själv. Då kan man också själv bestämma precis vad man vill att det ska smaka, hur stora bitar man vill ha och vilken form som passar bäst på brödet.

Jag tycker att detta knäckebröd passar perfekt på påskbordet tillsammans med alla äggrätter och till sillen. Om man inte har något emot att kavla kan man gott göra dubbel sats eftersom brödet håller sig krispigt och gott i flera veckor.

Krispiga runda knäckebröd med flingsalt och olika torkade örter, mums!

Grahamsknäcke med dinkel

12 knäckebröd

2,5 dl mjölk
1 tsk honung
1 tsk sirap
½ tsk salt
5 g färsk jäst
1 dl vetemjöl
1 dl rågmjöl
1 dl dinkelmjöl
3 dl grahamsmjöl

Garnering:
Flingsalt, vallmofrön, pumpafrön, peppar eller socker och kanel

Gör så här: 
Värm mjölk, honung, sirap och salt till 37ºC. Smula jästen i en bunke och lös upp den med den fingervarma degvätskan.

Tillsätt mjölet lite i taget och knåda (för hand eller i degblandare) till en elastisk deg.

Sätt ugnen på 225 ºC och låt degen jäsa i bunken under bakduk i cirka 1 timme.

Dela degen i 12 bitar och forma dem till runda bollar. Kavla ut bollarna till papperstunna kakor på ett väl mjölat bakbord.

Strö eventuellt flingsalt, vallmofrön eller annan garnering på brödkakorna. Kavla lite på garneringen för att få den att sitta kvar på brödet.

Lägg brödkakorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Skär eventuellt kakorna i 2 cm breda remsor så att de går lätt att bryta isär efter gräddning (om du vill ha knäckesticks vill säga).

Grädda bröden i mitten av ugnen i 3-4 minuter tills de fått lite färg. Ta då ut bröden, vänd dem och grädda dem på andra sidan i någon minut till.

Låt svalna på galler utan bakduk och förvara sedan förslagsvis  i en fin plåtburk.

Med denna lilla blomma vill jag önska er alla en riktigt god och glad påsk!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s