Bantningspiller och många kosttillskott är bara bluff och båg

Jag är fast övertygad om att man, för att kunna åstadkomma en bestående viktminskning, måste låta den ta tid och se till att man får i sig mindre energi än man gör av med. Mängder av forskning från en rad olika länder stödjer mig i mitt påstående att det är så det fungerar och flera studier på senare år har visat att oavsett vad man väljer att äta kan man bara gå ner i vikt om energiintaget är mindre än energiförbrukningen. Det är inte svårare än så, även om jag är fullt medveten om att det absolut är svårt nog.

De flesta som någon gång funderat över sin vikt och önskat att de var lite mindre har säkerligen även önskat att det fanns något litet magiskt piller som kunde få alla överflödskilon att försvinna på ett kick. Eftersom det finns en uppsjö av bantningspiller att köpa såväl i hälsokostbutiker som livsmedelsaffärer och på internet är det inte konstigt att många väljer att prova dessa preparat. Ofta finns det beskrivningar på förpackningarna som talar för mirakelresultat och eftersom man sällan känner att man har tid att vänta på en viktminskning låter det fantastiskt.

Livsmedelsverket har gjort en omfattande undersökning av kosttillskott som påstås leda till bland annat viktminskning och/eller ha prestationshöjande egenskaper. 43 olika kosttillskott köptes från åtta olika svenska hemsidor och fick genomgå en rad olika tester. Granskningen visar bland annat att 30 av 43 tillskott innehåller växter eller extrakt från växter som kan innehålla hälsovådliga substanser och att 28 av produkterna innehöll substanser som kan ge biverkningar. Knappt hälften av de granskade förpackningarna (19 av 43) hade ingen svensk märkning och av de produkter som ändå hade svensk märkning (24 stycken) hade 18 av dem hälsopåståenden som i många fall helt saknar vetenskaplig grund.

Studien visar alltså att många kosttillskott som säljs via internet i Sverige inte bara marknadsförs med grundlösa hälsopåståenden utan att de dessutom i flera fall kan vara skadliga för hälsan.

Jag tycker att det är lika skrämmande varje gång man får höra hur kosttillskottstillverkare (och livsmedelstillverkare)lurar osyldiga människor som omöjligt kan ha all kunskap som krävs för att genomskåda bluffen enbart utifrån förpackningarnas märkning (om de ens har någon sådan). Givetvis kan man utgå ifrån att om något låter på tok för bra för att vara sant är det ofta det, men är man desperat tänker man sällan logiskt. Det krävs uppenbarligen högre krav och hårdare lagstiftning för vad som får säljas såväl i butikerna som över internet.

För den som är intresserad av att läsa Livsmedelsverkets pressmeddelande om studien finns det här. Rapporten av studien går att läsa i sin helhet här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s