Smart mat på många vis med ångkokare i silikon

Hemma i mitt kök kan man säga att det är fyra saker som gäller just nu; bakning av allergivänliga kakor och desserter, bakning av surdegsbröd, långkok i lergryta och snabbmat tillagad i min nya och otroligt praktiska lilla silikon-ångkokare.

Jag är knappast den enda som anser att maten på helgen kan få ta lite tid, och då passar lergrytetillagad mat ypperligt. Under vardagarna däremot har man inte lika mycket tålamod att låta en stek eller ett gäng kotletter koka i flera timmar innan man får mat. Det är då, mitt i vardagsstressen när man vill äta bra men inte finner tiden, som ångkokaren kommer väl till pass. Jag har sedan tidigare en ångkokare i bambuträ som man placerar i en stor gryta med lite vatten i botten. Den ångkokaren är väldigt fin, men det tar ganska lång tid att laga mat på det sättet.

För ett tag sedan fick jag, via köksboden Ninasmat, upp ögonen för att det  numera finns ångkokare i silikon. När man lagar mat i dessa behöver man inte någon gryta med vatten i botten och tillagningen går riktigt snabbt eftersom den lilla silikon-lådan ställs in i mikrovågsugnen eller i den vanliga ugnen. Det enda man behöver göra är att hälla ett par matskedar vatten i lådan, lägga på den medföljande ”hålade” silikonbrickan över vattnet och därefter placera vad man än vill ångkoka direkt på brickan. Sedan stänger man lådan med locken som sitter fast på sidorna och som går lite omlott och skjutsar in det hela i mikrovågsugnen eller i ugnen.

Uppiggande vårgrön ångkokare av märket Lékué från nätbutiken Ninasmat.

Min ångkokare är av en lite mindre modell som passar perfekt om man lagar mat till en person, vilket jag ofta gör. Jag har hittills provat att ångkoka grova grönsaker som broccoli och blomkål (både färsk och frusen), rotfrukter som morötter, palsternacka och rödbetor, samt fisk i form av färsk sejfilé. Allt har blivit klart på bara 3-5 minuter i mikrovågsugnen och man slipper den där lite torra ytan som man lätt får om man tillagar grönsaker eller fisk direkt i mikrovågsugnen utan ångkokare. Det som har imponerat mest på mig med den här ångkokaren var hur saftig fisken blev och hur snabbt det gick att få färdiggkokta rödbetor på bordet.

Utöver det underbara med att detta är snabb matlagning som ger riktigt bra och goda resultat, är det hälsosamt ur flera olika synvinklar att äta ångkokta råvaror istället för kokta på traditionellt vis. Eftersom man inte lägger grönsakerna och fisken i vatten bibehålls alla näringsämnen i grönsakerna istället för att försvinna iväg med kokvattnet. I synnerhet vitaminer och mineraler har en tendens att koka ur grönsaker och dem vill man gärna behålla själv istället för att slå ut dem i slasken. I och med att tillagningen går så snabbt och att man kan använda sig av mikrovågsugnen blir det också miljövänligt att laga mat på detta sätt; tillagningen kräver inte särskilt mycket energi.

Perfekt fisk på ett par minuter.

Något man bör tänka på är att det blir bäst att krydda det man ångkokar efter tillagningen, samt att det går väldigt snabbt att laga mat på det här sättet. Se därför till att passa mikrovågsugnen lite så att maten inte blir överkokt. Fiskfiléer som är 1,5-2 cm tjocka blir klara på 2 minuter, hårda rotfrukter som rödbetor behöver mellan 3 och 5 minuter beroende på hur tjockt man skivar dem och broccoli och blomkål behöver 2-4 minuter på högsta effekt.

För dem som inte gillar råa grönsaker och tycker att det tar för lång tid att tillaga dem finns det inte längre några ursäkter att hoppa över grönsakerna. Med den här ångkokaren har man färdiglagade grönsaker klara på kortare tid än det tar att koka en portion pasta. 

Om ni tycker att den här ångkokaren verkar spännande kan jag varmt rekommendera ett besök på Ninasmat. Här har man en hel uppsjö med spännande köksprylar i framför allt silikon. Dessutom levererar de det man beställer med illfart; jag hade min leverans redan dagen efter beställning. Kan det bli bättre? 😉

Här följer ett litet recept på en busenkel rödbetssallad som inte har mycket gemensamt med julvarianten men som är riktigt god.

Rödbetssallad
1 portion, som tillbehör

2 stora rödbetor
1 näve färsk bladspenat
God olja (jag använde olivolja smaksatt med citron)
Flingsalt
Nymalen svartpeppar

Gör så här:
Skala rödbetorna och skär dem i ½-1 cm tjocka skivor. Placera rödbetorna i ett lager i en ångkokare. Ånga rödbetorna tills de är mjuka, om man har en sådan ångkokare som min ovan ställer man in den i microvågsugnen på full effekt i 3-5 minuter beroende på rödbetornas tjocklek.

Skölj bladspenaten och låt rinna av. Blanda spenaten med rödbetorna och ringla över oljan. Smula över flingsalt och krydda med svartpeppar.

Servera till i stort sett vilken rätt du vill istället för den trista gurka-tomat-isbergssalladen som fortfarande är så vanlig. Om man vill äta rödbetssalladen som ensamrätt behöver den drygas ut en del, förslagsvis med exempelvis nykokt matvete och fisk, kött, kyckling eller bönor.

One thought on “Smart mat på många vis med ångkokare i silikon

  1. Ping: Sommarsallad med ångkokt lax « Livsaptit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s