Fettisdagen och allergivänliga whoopie pies inspirerade av semlor

Igår var det dags för årets Fettisdag och även om det har funnits semlor i butikerna och på caféerna sedan jul så är det först nu det egentligen är tid att äta dem. Eftersom jag tillhör skaran människor som har väldigt svårt för mandelmassa är inte semlan mitt favoritbakverk. Om jag ska fira Fettisdagen någorlunda traditionsenligt vill jag ha vaniljkräm istället för mandelmassa i bullen, vilket många hävdar inte är någon semla utan ett annat bakverk.

Eftersom jag ändå inte kan fira med äkta semlor så har jag tagit det hela ett steg längre och bakar numera semlecupcakes istället. Jag utgår från en vanlig vaniljcupcake som jag smaksätter med kardemumma. Sedan skär jag av toppen på cupcaken och fyller underdelen med hemgjord vaniljkräm, hallon och sist vispad grädde, gärna uppvispad med lite crème fraîche för att få den rätta balansen mellan syrligt och sött. Jag gjorde semlecupcakes efter beskrivningen ovan förra året (med undantag för hallonen som är en nyhet för i år) och receptet hittar ni här om ni vill prova.

Förra årets semlecupcakes.

Nu i vår arbetar jag som ni vet mycket med att ta fram allergivänliga recept, och därför blev jag lite sugen på att ta fram ett recept på allergivänliga semlecupcakes. Resultatet blev över förväntan men jag nöjde mig inte med det. För ett bra tag sedan läste jag nämligen om kakor som kallas för Whoopie pies.

Whoopie pies är kakor som ser ut som en lite maffigare och mer rustik variant av en fransk macaron, men som i smaken mer påminner om en cupcake med frosting. Man använder nämligen kaksmet för en mjuk kaka men stället för att klicka smeten i formar skedar man ut den i små rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Kakorna gräddas och läggs därefter ihop två och två med någon mumsig fyllning mellan.

Idag provade jag att använda en något modifierad variant av min allergivänliga semlecupcakesmet som grund i whoopie pies. De färdiga kakorna fyllde jag med uppvispad havrebaserad vaniljvisp och blåbär. Kakorna pudrades sedan med florsocker som pricken över i. För äkta semleälskare kan det kännas som ett stort steg från semla till platta muffinskakor med vaniljvisp och blåbär. För min del tycker jag inte att det där  stora steget spelar så stor roll. Kakorna blir nämligen supergoda och florsockret får dem åtminstone att se liite semlelika ut, eller vad säger ni ;)?

OBS! I receptet nedan har jag använt linfröavkok som ersättning för ägg. När man kokar linfrön bildas en geléliknande vätska som påminner en hel del om äggvita och som kan användas istället för ägg. Grundtanken är att avkok på 1 msk linfrön och 1 dl vatten ersätter 1 ägg.

Allergivänliga whoopie pies
ca 6 st

1 msk linfrön + 1 dl vatten

50 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
1 dl socker
1 dl bovetemjöl
3/4 dl majsstärkelse (Maizena)
3/4 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ tsk kardemumma
1 nypa salt

knappt 1 dl havrebaserad vaniljvisp
ca 100 g blåbär

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 °C.

Mät upp linfrön och vatten i en kastrull och låt koka i ca 3 minuter. Sila vätskan så att den är linfrö-fri.

Vispa rumsvarmt margarin och socker mjukt och krämigt. Vispa ner linfröavkoket.

Rör ner bovetemjöl, majsstärkelse, bakpulver, vaniljsocker, kardemumma och salt. Blanda allt till en slät smet.

Klicka ut rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Försök att se till att alla blir ungefär lika stora så att de passar ihop två och två senare.

Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills kakorna har fått lite färg och känns mjuka men ändå fasta. Låt kakorna svalna på pappret och lossa dem sedan med en stekspade.

Vispa upp vaniljvispen så att den tjocknar något. Vänd på kakorna så att undersidorna hamnar uppåt.

Klicka på vaniljvisp på hälften av kakorna, lägg på blåbär och toppa med en annan kaka.

Pudra över florsocker och servera genast.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s