Blandade nyheter

Efter nästan en hel månads(!) tystnad här på bloggen har jag nu en massa olika saker jag vill skriva och dela med mig av här. I samband med mitt förra inlägg höll jag precis på att packa ihop min gamla lägenhet och förflytta mina ägodelar till en ny. När allt var flyttat och urstädat, vilket tog två veckors fritid i anspråk, åkte jag till fjällen på semester. Det finns således många anledningar till stiltjen på bloggen men det innebär ju inte att det blir roligare för mig eller er att här är så dött.

Min första tanke när det gällde hur jag skulle bryta denna trista bloggtystnad var att skriva ett inlägg om stress och den viktiga egen-tiden som jag vet att många av oss slarvar med. Med tanke på att det inte har skrivits något här på länge, kände jag dock att det ämnet blev lite väl tungt. Jag nöjer mig med att visa en i mitt tycke lugnande och avstressande morgonbild från finfina skidanläggningen i Lofsdalen, där jag tillbringade en härlig och välbehövlig semestervecka nu i februari.

De senaste veckorna har jag lyckats samla ihop en hel rad saker som jag känner är värda att uppmärksamma. Därför följer här en lista på olika sorters ”nyheter” som jag vill berätta om.

1. Mitt lektörsuppdrag för Bibliotekstjänst har nu utökats till att även gälla kokböcker. Sedan snart två år tillbaka har jag enbart recenserat hälso- och träningsböcker. Med tanke på hur fördelningen mat respektive träning ser ut här på bloggen kan ni tänka er att jag är nöjd med tillägget 😉 .

Från jord till bord. Miljö och mat hänger ihop.

2. Livsmedelsverket har äntligen tagit tag i att diskutera miljö i samband med mat och kostråd på sin hemsida. Det kan knappast ha undgått någon att de val vi gör i mataffären påverkar miljön på en rad olika vis. Jag har länge tyckt att det känns knepigt att detta inte har diskuterats nämnvärt på just Livsmedelsverkets hemsida i och med att de står bakom de kostråd som vi svenskar, på befolkningsnivå, bör ha som riktlinjer när vi planerar vår kost.

Som exempel på ett kostråd som har jag har upplevt orimligt med avseende på miljö kan nämnas att SLV förespråkar att vi ska äta fisk upp till 3 gånger i veckan. Om alla faktiskt åt så mycket fisk, skulle våra sjöar och hav vara helt utfiskade relativt snart. Det nya miljötillägget har i och för sig inte ändrat kostråden på den punkten, men innebär åtminstone att det uppmärksammas mer att vi måste hushålla med exempelvis fisk om vi vill kunna fortsätta äta det i framtiden. Läs gärna SLV:s pressmeddelande om hur de uppmärksammar kostens miljöpåverkan här.

3. I förra veckan uppmärksammade en av våra största kvällstidningar att BMI inte är något tillförlitligt mått på hälsa. Kända idrottsmän och idrottskvinnor pekades ut som överviktiga på BMI-skalan, vilket ansågs visa hur felaktigt den mäter hälsa. Den här typen av så kallade ”nyheter” gör mig så ofantligt trött. Jag hoppas verkligen att detta inte kom som någon nyhet för majoriteten av er som läste artikeln?

För mig är det självklart att man inte kan mäta hälsa enbart genom att räkna ut vilken siffra man får fram genom att sätta vikt och längd i relation till varandra. Majoriteten av alla elitidrottare både tränar och äter helt annorlunda mot oss vanliga människor, och självklart leder det till att deras kroppar skiljer sig mycket från våra. Muskler väger mer än fett, vilket ger ett högre BMI för en vältränad person. Det gäller oavsett om han eller hon är elitidrottare eller bara tränar mycket på sin fritid och det innebär inte att den personen skulle vara ohälsosam på något vis. 

På samma sätt kan en otränad, smal persons låga BMI knappast säga något om hans eller hennes hälsotillstånd. Vissa är smala oavsett vad de äter och andra verkar inte kunna bli så smala hur mycket de än tränar och håller igen på maten. Så, låt oss en gång för alla begrava myten att enbart en persons BMI skulle kunna säga något om hur hälsosam han eller hon är.  

Vårtulpaner och chokladcookies som alla kan äta.

4. I dagsläget arbetar jag mycket med att ta fram recept på riktigt goda desserter och bakverk som ska passa för såväl multiallergiker, veganer och alla andra. Recepten kommer att användas på mina kurser för Medborgarskolan i Göteborg och Gislaved. Eftersom jag själv vid det här laget vet precis hur goda saker man kan laga och baka utan mjölk, ägg, nötter eller gluten så vill jag självklart göra lite extra reklam för just den här kursen.

Bilden ovan visar underbara choklad- och solroscookies som vi kommer att baka på kursen. Om du tycker att det verkar intressant med allergivänlig bakning finns mer information om kursen och om anmälan på Medborgarskolans hemsida.

5. Till helgen går den goda matmässan Passion för Mat av stapeln i Eriksbergshallen i Göteborg. Jag kommer att besöka mässan och samla inspiration till nya recept och kurser. Om någon av er planerar attt besöka mässan på fredag och skulle få syn på mig blir jag jätteglad om ni säger hej; jag kan tyvärr inte se vilka som läser mina inlägg och det gör mig så nyfiken ;).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s