Vårens kurser för Medborgarskolan och Hallonmousserecept

Slask, snö, sol och regn om vartannat ger knappast signaler att våren är på väg men så är det. Vårterminen har dragit igång för alla som går i skolan och det börjar även dra ihop sig för vissa av mina kurser för Medborgarskolan i Gislaved och i Göteborg. Eftersom jag fick hem Medborgarskolans program härom veckan, tänkte jag passa på att berätta lite här om de kurser jag håller nu i vår.

Medborgarskolan i Gislaved
Precis som i höstas kommer jag att ha en kurs i Brödbakning med gamla sädesslag. Denna kurs äger rum söndagen den 6 mars i hemkunskapssalen på Lundåkerskolan i Gislaved (OBS! Hemkunskapssalen ligger närmast Gröna vägen; på kartan står det felaktigt Gislaveds bibliotek på det hus där salen ligger). Kursdagen börjar med en genomgång av våra olika sädesslag, hur länge vi har använt dem samt lite allmän information om bakteknik och vad man bör tänka på. Sedan bakar vi såväl olika ljusare som grövre bröd som vi provar att tillsätta lite surdeg i. Avslutningsvis bakar vi tunt knäckebröd med diverse frön och kryddor på; det perfekta tilltugget till ostbrickan!

Utöver brödbakningskursen håller jag en uppdaterad variant av min Tårtbakningskurs med lite nya och spännande recept. Som tidigare lär vi oss att göra olika moussetårtor men vi kommer också att prova lite nya smakkombinationer och gå igenom olika kreativa sätt att dekorera tårtorna på. Tårtkursen äger rum lördagen den 9 april.

Kursen Cupcakes och bakelser går av stapeln den 5 mars och under denna lördag lär vi oss både en massa nya recept på cupcakes och roliga sätt att dekorera dem på med bland annat egentillverkad sockerpasta, choklad och olika sorters frosting.

Nytt för den här terminen i Gislaved är att jag håller en kurs för alla som vill lära sig att baka kakor och göra goda desserter för personer med laktos- och glutenintolerans och/eller allergi mot ägg, mjölkprotein och nötter. Jag håller i skrivande stund på att hitta på nya och riktigt goda recept till denna kurs och längre ner i detta inlägg får ni ett litet smakprov på vad kursen kommer att bjuda på. Kakor och desserter för allergiker och intoleranta äger rum söndagen den 10 april.

(Observera att det har smugit sig in felaktig information i programbladet om att jag ska ha en kurs i brödbakning av ljusa brödsorter den 13 februari. Detta stämmer inte eftersom vi har valt att inte erbjuda denna kurs i år. Om man vill baka bröd hänvisar jag istället till kursen Brödbakning med gamla sädesslag, se ovan.)

Medborgarskolan i Göteborg
På Medborgarskolan i Göteborg kommer jag att ha två lördagskurser i bakning, den första är Kakor och desserter för allergiker den 19 mars och den andra är min Cupcakeskurs den 26 mars. Dessa kurser kommer att ha samma upplägg som motsvarande kurser i Gislaved, så för mer info, se ovan.

Under fyra tisdagskvällar med start den 22 februari kommer jag även att hålla en kurs i Mat för dig som tränar för personer som tränar och vill få lite bättre koll på hur de bör äta för att få ut maximalt av sin träning. Vi går igenom lite grundläggande näringslära, hur man kan lägga upp sin kost och granskar olika färdigrätter som ofta rekommenderas för dem som tränar. Fokus på kursen ligger dock på att laga goda frukostar, luncher, middagar och mellanmål/återhämtningsmål som går snabbt och enkelt att fixa till.

Klicka på respektive kursnamn ovan för mer information och anmälan. Om du har några frågor om kurserna svarar jag gärna så fråga på 🙂

 

Här kommer ett litet smakprov på ett av mina nyframtagna recept till allergikursen. Kanske kan denna dessert passa fredagsmyset eller efter lördagsmiddagen? Om du vill ha en vegansk variant går det fint att använda gelésocker istället för gelatin. Det är gjort på enbart vegetabiliska ingredienser. Följ anvisningarna på förpackningen.

 

Mjölk- och äggfri sötsyrlig hallon- och vaniljmousse
4 portioner

1 dl soyabaserad matlagnings”grädde”
1 ½ dl soyabaserad naturell yoghurt
2 msk florsocker
1 ½ msk vaniljsocker
2 gelatinblad
140 g hallon

Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.

Häll hallonen i en kastrull och låt dem koka ihop. Mosa dem lite medan de värms upp.

Vispa soyagrädden skummig och vispa ner soyayogurten. Vispa därefter ner socker och florsocker.

Krama ur överflödigt vatten ur gelatinbladen och smält dem i de mosade varma hallonen. Rör om tills gelatin och hallon är väl blandat.

Vispa ner hallongelatinet i soygurtgrädden. Ställ blandningen i kylen i ca 30 minuter. Häll sedan eventuellt upp smeten i 4 glas och ställ tillbaka i kylen tills moussen stelnat, ca 2-3 timmar. Servera moussen kall direkt ur glasen eller skeda upp den i fyra skålar. Toppa moussen med fina bär och servera eventuellt med en liten knaprig kaka.

Hoppas att ni får en trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s