Hemgjorda julklappar

Med bara några få dagar kvar till jul är det säkerligen en och annan som går och har julklappsbekymmer. Här kommer därför 6 tips på hemgjorda julklappar. Så här nära jul brukar det vara fullt med folk i affärerna och det känns sällan lockande att armbåga sig fram för att panikköpa dåligt övertänkta presenter. En sats med kakor kan man slänga ihop hemma medan man julstädar eller klär granen; det behöver alltså inte ta så mycket tid att göra klapparna själv. Dessutom känns ofta hemgjorda julklappar mer personliga än en snabbköpt chokladkartong från närmaste bensinmack 😉 

1. En burk med kakor uppskattas av de allra flesta. Min julfavorit är en något omgjord variant av Leila Lindholms chocolate gingerbread cookies. Om man inte vill ha choklad i kan man självklart utesluta den (då ser de ut som på bilden ovan).

Pepparkakskryddiga chokladcookies
24 st

125 g mjukt smör
½ dl farinsocker
½ dl råsocker
1 dl ljus sirap
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
2  tsk malen ingefära
1 tsk malen kanel
1 krm malen nejlika
2 tsk kakao av god kvalitet
100 g mörk kvalitetschoklad 70 %
Eventuellt ½ dl råsocker att rulla i

Gör så här:
Hacka chokladen i ganska små bitar.

Rör smör, farinsocker, råsocker och sirap mjukt och smidigt med elvisp.

Blanda kryddorna med bikarbonat och vetemjöl och rör ner i sockersmöret. Blanda samman allt till en smidig deg och rulla ut en till en lång rulle med ca 5 cm i diameter.

Linda in rullen i plastfolie och lägg i kylen i minst en timme. Sätt ugnen på 175 °C.

Skär rullen i 24 bitar och rulla varje skiva till en boll. Rulla eventuellt bollarna i råsocker innan de läggs på bakplåtspappersklädd plåt.

Grädda kakorna i ca 14 minuter tills de är gyllene.

Ge bort kakorna i fina burkar, kanske med ett fint band runt om.

2. Ett alternativ till att göra kakor och ge bort är att mäta upp alla ingredienser i ovanstående recept utom smör och sirap i en glasburk och ge bort burken tillsammans med receptet skrivet på ett fint kort. En bakningsmix är snabbgjord men samtidigt en väldigt mysig present för den bakningsintresserade.

3. För den som har en egen surdeg stående i kylen kan en klick av surdegen vare en perfekt present till en vän eller anhörig som ännu inte har provat på att baka surdegsbröd av olika anledningar. Lägg surdegen i en burk och ge bort tillsammans med ett eller flera brödrecept. Om allt slås in i cellofan blir det lite tjusigare (surdeg i sig är ju inte särskilt vackert… 😉 ).

Recept på surdeg hittar du bland annat här. Två av mina favoritrecept som jag verkligen kan rekommendera är mitt äppel- och valnötsbröd samt mitt ljusa surdegsbröd. Kopiera gärna recepten och skriv ut på färgglatt papper eller med ett gammeldags teckensnitt!

4. Den som vill skämma bort sig själv eller sina nära på spa-vis gör istället en väldoftande och fuktighetsbevarande kroppsskrubb. Socker är finfint att använda i kroppsskrubbar tillsammans med en fin olja och eventuellt något mer som ger skubben en härlig doft.

Prova exempelvis den här chokladskrubben, där kakaon kan bytas ut mot kaffepulver eller uteslutas helt för att ge plats för mer vaniljsocker för en riktigt vaniljig skrubb. För en mer lugnande effekt kan man tillsätta torkad lavendel eller rosmarin. Observera dock att den här skrubben lämpar sig bäst för kroppen; den är lite för grovkornig för att passa i ansiktet.

5. En mer traditionell julpresent är att ge bort lite hemgjort julgodis. Fudge är traditionellt godis som alltid går hem. Om man vill variera den kan man tillsätta hackade nötter, lite grovmalen kardemumma eller varför inte bara använda vit choklad istället för mörk eller ljus? Till mörk chokladfudge tycker jag för övrigt att det blir kanongott med ett par flingor flingsalt på varje bit. Kanske något för finsmakaren?

Chokladtryffel är en annan perfekt present som kan varieras i det oändliga med olika kryddor. Prova gärna att tillsätta lite kanel eller pepparkakskryddor i ljusa chokladtryffeln eller saffran eller hallon i den vita tryffeln.

 

6. För den med gott om tid som vill ge det lilla extra kanske en kartong med hembakade makroner (macarons på franska) kan passa? Färga smeten med ett par droppar karamellfärg till önskad nyans och fyll med smörkräm eller chokladtryffel (på bilden ovan är de fyllda med vit hallontryffel).

Det bästa macaronsrecept jag har hittat har duktiga Mia Öhrn skapat. Du hittar det på hennes mysiga blogg.

Med detta vill jag passa på att önska alla som kikar in här på bloggen en riktigt God Jul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s