Saffransmusslor

Jag älskar verkligen musslor och tycker att det finns få rätter som är så snabblagade och känns lyxiga på en och samma gång. Att musslor dessutom fungerar som havets egna små reningsverk gör dem till bra mat ur miljösynpunkt, samtidigt som de är perfekt mat rent näringsmässigt.

För några veckor sedan provade jag att vinkoka musslor med saffran för första gången och i förra veckan blev det favorit i repris. Första gången lagade jag rätten med blåmusslor men andra gången provade jag och mina vänner hjärtmusslor istället. Båda sorterna blev lika bra med den ljuvliga saffranssåsen så ta den sort du gillar bäst. Blåmusslor är billiga och kanske passar bäst nu i juletid när plånboken börjar kännas lite tunn 😉 …

 


Saffransmusslor

4 portioner

1 nät musslor av valfri sort
1 liten röd chili
2 paket saffran
2 dl vitt vin
3 dl grädde
1 näve skalade räkor
Smör
Svartpeppar
Salt

Gör så här:
Tvätta av och borsta musslorna. Skär bort eventuellt ”skägg” om du använder blåmusslor. Släng de musslor som är trasiga eller öppna. Om det finns musslor som endast är en aning öppna kan du prova att försiktigt banka dem lite mot diskbänken. Om de inte sluter sig då bör de kastas.

Finhacka chilin och smält därefter en klick smör i en stor gryta. Fräs chili och saffran i smöret i någon minut under omrörning.

Vänd ner musslorna i saffranssmöret och tillsätt vitt vin, lite salt och lite peppar. Låt musslorna koka i några minuter under lock tills de har öppnat sig (de musslor som vägrar öppna sig måste man slänga).

Häll ner grädden i musselgrytan och rör om. Vänd till sist ner de skalade räkorna och servera genast med en bit bröd och en god sallad; förslagsvis den fantastiska apelsin-, fetaost- och nötsalladen jag bloggade om i fredags.

One thought on “Saffransmusslor

  1. Ping: Nyårsmenyer | Livsaptit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s