Saffranstryffel och vit fudge

Julen närmar sig med stormsteg och för att hinna med allt (eller så mycket som möjligt…) av det man vill kan det vara en bra idé att börja i tid med det som går att förbereda. Jag tycker att det är jätteroligt att göra eget julgodis. Nackdelen med att vara ute i god tid med att göra godis är att det ibland inte räcker ända till jul. Här kommer två recept på godis som är enkelt att lyckas med och som går så snabbt att det inte gör något om man får börja göra nytt den 23e 😉

Tidigare år har jag mest gjort godis med mörk choklad. I år har jag dock försökt att förnya mig och har därför använt mig mer av vit choklad. För den som tycker att receptet på fudge känns bekant beror det på att det är samma recept som till mörk chokladfudge men med vit choklad istället. Receptet på mörk chokladfudge finns här


Guldgul saffranstryffel i färgglada formar piggar upp vilket julbord som helst.

Saffranstryffel

200 g vit choklad
3/4 dl vispgrädde
½ kuvert saffran
1 msk honung
25 g smör

Gör så här:
Hacka chokladen fint och lägg i en skål.

Mät upp grädde, saffran, honung och smör i en liten gryta.

Låt blandningen koka upp och häll den över den vita chokladen i skålen. Rör om tills chokladen har smält helt och blandats med saffransgrädden.

Ställ tryffelsmeten kallt tills den har stelnat. Rulla då tryffelsmeten till små bollar eller spritsa upp den i små ischokladformar.

Vit (eller snarare ljusbrun) fudge – krämig och riktigt söt.

Vit chokladfudge

3 dl socker
3 dl vispgrädde
1 dl sirap
2 msk glykos
50 g smör
100 g vit choklad

Gör så här:
Börja med att klä en liten långpanna (ca 20×30 cm) med bakplåtspapper. 

Bryt chokladen i bitar och väg upp smöret och skär det i kuber. 

Häll grädde, socker och sirap i en stor gryta (jag brukar använda min stora pastagryta med teflonbeläggning).

Ställ grytan på spisen och låt massan koka upp. Rör om ett par gånger precis i början. 

Sänk värmen på spisen när massan kokat upp och låt smeten koka på medelvärme utan omrörning tills den är uppe i 120 °C. Det är enklast att mäta smetens temperatur med hjälp av en digitaltermometer. Om man inte har någon sådan går det dock utmärkt att testa om smeten är färdig genom att göra kulprovet* (se nedan). 

När smeten är tillräckligt varm är det dags att tillsätta smör och glykos i grytan. Rör om tills allt har blandats. 

Låt massan koka i 1 minut.

Ta grytan från värmen och rör ner chokladen. Fortsätt röra tills chokladen smält och smeten är jämn och fin. 

Häll upp fudgesmeten på bakplåtspappret i långpannan och låt det hela stå kallt en stund. 

Skär sedan fudgen i små fyrkantiga bitar och lägg upp godisbitarna i glasburkar. Förvara gärna fudgen i kylskåp. 

*Kulprovet går till så att man mäter upp lite iskallt vatten i ett glas eller en liten kopp. Sedan droppar man med en sked lite av den kokande smeten i vattnet. Om smeten går att rulla till en kula är den klar. 

One thought on “Saffranstryffel och vit fudge

  1. Ping: Chocoholickurs för Medborgarskolan – chokladgodsaker x 24! | Livsaptit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s