Smakkompisar

Under min cupcakes- och bakelsekurs här i Göteborg för några veckor sedan fick jag ett önskemål i en utvärdering om att det hade varit bra att få mer tips om olika smaker som passar bra ihop i cupcakes, bakelser, tårtor och kakor. Jag mailade ut till mina kursdeltagare att ett inlägg kommer på temat och nu tycker jag att det är dags att göra verklighet av det.

När det gäller kakor och bakverk stämmer det nästan alltid att ”less is more”, både gällande smaksättningar och dekorationer. Det enkla är ofta det bästa och med bra råvaror är det nästan synd att dränka grundsmakerna med en massa annat.

Här följer några tips på smaksättningar och råvaror som passar utmärkt tillsammans, samt förslag på bakverk i vilka de kan passa.

– Mörk choklad och hallon. Exempelvis i form av en tårta med mörk chokladbotten och hallonmousse.

– Mjölkchoklad och blåbär. Gott ihop i muffins.

– Mörk choklad och flingsalt och/eller chili. Prova att göra chokladkolasnittar med flingsalt eller chiliflakes på.

– Vit choklad och björnbär. Vit choklad crème brûlée med björnbärssås är jättegott!

Vit choklad crème brûlée.

– Mörk choklad och valnötter. Supergott i t ex min valnötskladdkaka.

– Kola och pecannötter. Finfin kombination i exempelvis en pecan- och kolapaj.

– Äpple och hasselnötter (eller valnötter). Supergott i en nötig äppelpaj.

– Pecannötter och kanel. Testa att blanda ner hackade pecannötter i fyllningen till kanelbullar.

– Saffran och pepparkakskryddor. Jag vet att detta kan låta som om det blir för mycket smaker, men detta är en riktigt bra kombo. Förslag på recept: mjuk pepparkaka med saffransglasyr eller saffransfrosting.

Reprisbild; pepparkakscupcakes med saffransfrosting.

– Saffran och hallon. Prova saffransrulltårta med mosade hallon i mitten.

– Jordgubbar och basilika. Jag vet, det låter konstigt, men basilikapannacotta med jordgubbar är urgott!

– Blåbär och citron. Citronmuffins med blåbär är en klassiker. Testa att ersätta 1 dl av vetemjölet i muffinsreceptet mot polenta för matigare muffins.

– Citron och vallmofrön. Gott ihop i sockerkaka. Snåla inte med vallmofröna bara!

– Päron och mintchoklad. Prova att göra en smulpaj med päron och hackade after eight-plattor.

Fler exempel på bra smakkombinationer kommer säkerligen att dyka upp här på bloggen allt eftersom. Om du sitter på något supertips blir jag jätteglad om du lämnar en liten kommentar 🙂 !

6 thoughts on “Smakkompisar

    1. Linda Inläggets författare

      Tack Anna! Hallon och lakrits ska ju självklart vara med på listan, liksom citron och lakrits. 🙂

      Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Du har så rätt Frida, hur kunde jag glömma dem! Jag kom dock på att jag glömt nämna ananas och svartpeppar som är en fantastisk kombination också så jag har säkerligen glömt fler. Tur att jag har fina vänner som kompletterar! 😉

      Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Underbart Kim, roligt att kunna hjälpa till!

      Jag kikar in på din blogg emellanåt förresten, den är så trevlig! 🙂

      Ha det fint!

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s