Var rädd om maten + Färsfylld paprika

Jag läste på en blogg en gång för några år sedan att bloggförfattaren vägrade använda ordet rester eftersom hon ansåg att det lät så tråkigt. Istället valde hon att kalla rester för bonusmat, vilket jag kan hålla med om låter mycket trevligare. Personligen brukar jag vara ganska bra på att äta upp mina rester eller förvandla dem till nya rätter, men jag vet att det inte är lika naturligt för alla.

Under denna vecka har Lantmännen en kampanj för att få oss att vara mer rädda om maten. Orsaken till kampanjen är att var fjärde matkasse som bärs hem från affären slängs idag och nu vill Lantmännen uppmuntra alla att slänga mindre mat genom att ta tillvara på resterna bättre. Som ett led i att hjälpa oss med detta har Lantmännen tagit fram en ny kokbok med recept som kan förvandlas till nya rätter dag två, om man får rester över.

Som den smålänning jag är uppmuntrar jag alla former av sparande, såväl gällande pengar som vår miljö. Detta är anledningen till att jag tycker att det här är ett riktigt bra initiativ från Lantmännens sida och jag vill självklart vara med och bidra med ett tips på hur man kan förvandla rester till en ny god rätt.

Idag lyckades jag hitta superbillig paprika i affären som började bli lite skrynklig på sina ställen men fortfarande var helt okej. Eftersom jag dessutom råkade ha en köttfärs- och grönsaksrösa klar i kylen, blev valet av middag enkelt. Med hjälp av lite extra kryddor, fetaost och matvete blev köttfärsröran som från början serverades till pasta en helt ny rätt i form av ugnsgratinerad färsfylld paprika. Här kan man verkligen tala om bonusmat!

Gratinerade köttfärsfyllda paprikor med spenat- och basilikablad.

Nedan följer receptet på köttfärsröran och på de ugnsgratinerade paprikorna. Självklart kan du använda ditt eget recept på köttfärsröra eller köttfärssås (om den inte är för rinnig) istället.

Köttfärsröra
4 portioner till pasta eller till 2 portioner pasta och gratinerade paprikor till 2-3 portioner

400 g blandfärs
2 medelstora morötter
1 klyfta vitkål
1 liten rödlök (eller annan lök)
½ paprika, valfri färg
4 soltorkade tomater
(eventuellt 4 cocktailkapris)
1 msk philadelphiaost, matyoghurt eller crème fraîche
Olja till stekning
Paprikapulver, timjan och basilika efter eget tycke och smak
Salt och peppar

Gör så här:
Skala morötter och lök. Skär morötterna i tunna halvmånar och hacka löken grovt. Strimla vitkålen och paprikan. Hacka de soltorkade tomaterna och finhacka cocktailkaprisen.

Hetta upp lite olja i en stekpanna och fräs lök och morötter ett par minuter. Lägg i färsen och stek allt under omrörning tills färsen är genomstekt.

Tillsätt vitkål, kapris och soltorkade tomater. Låt allt puttra samman ett par minuter (tillsätt lite vatten om det är för torrt).

Rör ner paprikastrimlorna, kryddor och philadelphiaost. Stek allt en stund till under omrörning och smaka av med salt och peppar.

Servera genast med pasta eller ris, eller använd färsen till gratinerade paprikor, se nedan.

 

Köttfärs- och grönsaksröra.

Färsfyllda paprikor
4 portioner

1 sats av köttfärs- och grönsaksröran ovan
10-12 medelstora paprikor
50 g fetaost
Olja

Färsk bladspenat

4 portioner matvete

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 °C.

Dela paprikorna på mitten och ta ur kärnorna. Fyll paprikorna med köttfärs- och grönsaksröran. Lägg paprikorna i en smord ugnsfast form.

Smula fetaost över de fyllda paprikorna i formen. Gratinera dem i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter. Passa noga mot slutet så att de inte bränns.

Koka matvete enligt anvisningarna på förpackningen medan paprikorna gratineras.

Servera de fyllda paprikorna varma tillsammans med nykokt matvete och färsk spenat.

Denna rätt passar också utmärkt som bufférätt eftersom fylld paprika även är god kall. Rätten kan varieras genom annan kryddning på köttfärs- och grönsaksröran samt genom att använda annan ost än fetaost.

Fyllda paprikor före gratinering.

2 thoughts on “Var rädd om maten + Färsfylld paprika

    1. Linda Inläggets författare

      Ja det tycker jag låter som en bra idé. Köttfärsrätter brukar funka finfint i lunch lådan också 🙂

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s