Morots- och pepparkakscupcakes

Jag vet att det ännu bara är november och att det är över en månad kvar till jul, men jag har faktiskt redan tjuvstartat lite med att föra in juliga dofter här hemma. I söndags var jag på Jul på Liseberg och trots ösregn i ungefär en timme av de nästan fyra timmar jag var där var det så mysigt och juligt alltihop. Det blev ingen glögg för min del men våfflor med sylt och grädde och varm choklad samt provsmakning av korvar och julgodis gjorde att julstämningen fanns där ändå. Om ni har möjlighet tycker jag absolut att ni ska göra ett besök på Jul på Liseberg och om/när ni gör det får ni inte missa den underbara isshowen – den var så bra!

Lisebergs stora julgran som kan ses ända bortifrån Älvsborgsbron på kvällarna!

I måndags var jag fortfarande alldeles jullycklig och gick och nynnade på julsånger och sedan blev jag bara tvungen att baka lite juliga cupcakes med pepparkakssmak. Jag har länge funderat på hur det vore att blanda morotskaka och mjuk pepparkaka. Eftersom morotskaka ofta smaksätts med kanel tyckte jag att det borde gå fint att tillsätta övriga kryddor också.

Mitt experiement visde att det gick hur bra som helst. Resultatet blev saftiga pepparkakscupcakes där en klassisk morotskakeglasyr blev pricken över i. Om ni ska smygstarta julen på något sätt rekommenderar jag er att baka dessa cupcakes. En annan bra sak med dem är nämligen att jultraditionalister som vill vänta med jul till i december kan äta dem också eftersom de egentligen är morotscupcakes och sådana kan man äta året runt 🙂

 

Minicupcakes i formar av vanligt bakplåtspapper – för en lite mer juligt gammeldags charm 🙂

Morots- och pepparkakscupcakes
12 st i muffinsplåt eller drygt 24 i minimuffinsplåt

100 g rumsvarmt smör
2 ½ dl farinsocker
2 ägg
1½ dl gräddfil
2 små morötter
3 dl vetemjöl
1 ½ msk malen kanel
2 tsk kakao
1½ tsk malen kryddnejlika
1 tsk bikarbonat
1 tsk malen ingefära

Frosting:
200 g philadelphiaost
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 °C för normalstora cupcakes och på 225 °C för små.

Skala och riv morötterna fint.

Rör rumsvarmt smör och farinsocker krämigt med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och vispa samman till en smet. Vispa ner gräddfilen och de rivna morötterna.

Blanda mjölet med kryddor, kakao och bikarbonat. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten med hjälp av en sked eller slickepott. Rör bara tills smeten precis har blandats.

Klicka ut smeten i muffinsformar i en muffinsplåt. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter för minicupcakes och 15 minuter för normalstora cupcakes. Prova med en sticka om de är klara, stickan ska inte vara kladdig när den tas ur cupcakesen.

Låt kakorna svalna och gör frostingen under tiden.

Rör samman philadelphiaost, siktat florsocker och vaniljsocker i en bunke till en slät smet. Ställ in frostingen i kylen tills cupcakesen har kallnat helt.

Spritsa sedan frostingen på dina kalla cupcakes. Dekorera eventuellt med färgat socker, pärlströssel eller sikta över lite kanel. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s