Örtpanerad spättafilé med fyllig grönsaks- och citronsås

Jag tycker att fisk är otroligt gott samtidigt som även jag periodvis är lite dålig på att äta tillräckligt med fisk. För några dagar sedan provade jag dock en ny receptidé med spättafilé som jag blev så nöjd med att jag bara måste dela med mig av receptet.

Denna rätt är inte bara god utan också oerhört snabblagad vilket är en oslagbar kombo. Låt er inte avskräckas av den långa ingredienslistan och beskrivningen – denna rätt klarar vem som helst av att laga om man bara tar en sak i taget 🙂

 

Örtpanerad spättafilé med fyllig grönsaks- och citronsås och pasta
2 port

150 g pasta (gnocchi)
Salt

1 stor morot
½ stor röd paprika
½ medelstor squash
1 msk citronolja
2 dl matlagningsgrädde
1 tsk skaldjursfond
1 citron (skalet + 1 ½ msk citronsaft)
Vitpeppar
Salt

300 g spättafilé
1 knippe färsk timjan
10 stora blad färsk basilika
4 msk ströbröd
Salt
Svartpeppar
Smör

10 färska räkor

Gör så här:
Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Den ska ha lite tuggmotstånd kvar när den är klar. Spola den färdigkokta pastan i kallt vatten så att kokningen avstannar.

Skala räkorna och lägg åt sidan sålänge.

Skala moroten och skär i tunna slantar. Dela eventuellt morotsslantarna på mitten. Skölj paprikan och dela den i mindre bitar. Skölj och skiva squashen. Skär skivorna i strimlor.

Tvätta citronen och riv skalet utan att få med det vita skalet under det gula.

Finhacka örterna till fisken och blanda med ströbröd på en tallrik. Rör ner hälften av citronskalet och nymalen svartpeppar i blandningen. Vänd fiskfiléerna i paneringen, lägg dem åt sidan och gör såsen.

Hetta upp citronoljan i en gryta och fräs rivet citronskal och morötterna i grytan i någon minut.

Tillsätt matlagningsgrädde, skaldjursfond och citronsaft. Låt såsen puttra några minuter på medelhög värme. Tillsätt squash och paprika och låt puttra någon minut till.

Smaka av såsen med salt och vitpeppar. Om den är väldigt syrlig kan man röra ner en nypa socker.

Beroende på vilken sorts matlagningsgrädde man använder kan såsen även behöva redas av. Skaka då samman ett par matskedar vatten med en tesked vetemjöl och rör ner i såsen innan paprika och squash rörs ner. Låt såsen koka tills den är lagom tjock. Tillsätt då grönsakerna och håll såsen varm fram till servering.

Hetta upp lite smör i en stekpanna och stek spättafiléerna på hög värme tills de är gyllene på båda sidor. Detta tar bara någon minut per sida så passa filéerna noga!

Salta fiskfiléerna på båda sidor efter stekningen.

Blanda den varma såsen med den nykokta pastan och skeda upp pastan och citronsåsen på varma tallrikar. Placera spättafiléerna ovanpå pastan och toppa rätten med några stora nyskalade räkor.

Smaklig måltid!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s