Vegetarisk thaigryta med chili och röd curry

Tisdagen är i det närmaste förbi och jag tycker att det är dags för ett nytt vegetariskt recept här. Igår var jag lite frusen vid lunch och var dessutom sugen på att äta en massa uppiggande färgsprakande och goda grönsaker. Detta ledde till att lunchen för dagen fick bli en grönsaksgryta med thaikänsla tillsammans med ris. Jag tog vad jag råkade ha hemma i grönsaksväg och blandade med kokosmjölk, röd curry, chili, soya och lime.

Resultatet blev en värmande och smakrik gryta med mild hetta och faktum är att den blev så god att jag inte ens saknade något kött.  För den som absolut vill ha något köttigt i grytan går det fint att blanda ner bitar av stekt kyckling eller låta bitar av fisk koka med de sista minutrarna. Jag kan tänka mig att denna gryta även är god med räkor.

 

Thaigryta med chili och röd curry
4 port

250 g champinjoner
4 medelstora morötter
1 burk minimajs
1 röd paprika
1 gul paprika
½ stor squash
1 stor klyfta vitkål eller savoykål
2 msk röd currypasta
½ stor röd chili
1 tsk sambal oelek
1 tsk gult currypulver
3 msk soya
2 msk limesaft
1 burk kokosmjölk (jag använde lightvarianten)
ev 1 ½ dl vatten eller mjölk
Rapsolja
Kokosflingor

Kokt ris eller nudlar till servering

Gör så här:
Ta bort kärnorna ur chilin och finhacka den. Skala morötterna och skär eventuellt bort det yttersta på champinjonernas fötter.

Skiva morötter och svamp tunt, skär paprikorna i bitar och dela varje minimajskolv på längden. Skär squashen i skivor som därefter stimlas. Skär vitkålen i medelstora bitar (ca 3×3 cm).

Hetta upp lite rapsolja i en wokpann. Fräs currypasta, hackad chili, sambal oelek och gul curry i oljan någon minut. Häll därefter på soya och limesaft.

Fräs champinjonerna i kryddblandningen ett par minuter under ständig omrörning. Tillsätt morötterna och låt allt fräsa i några minuter till.

Häll på kokosmjölken och låt svamp och morötter koka i den någon minut. Rör ner vitkål, paprika, squash och låt grytan puttra några minuter. Späd eventuellt med lite vatten eller mjölk om grytan ser alltför tjock ut.

Blanda slutligen ner minimajskolvarna och smaka av grytan med mer sambal oelek eller currypasta om det behövs. Servera sedan grytan bums tillsammans med ris eller nudlar. Strö gärna över lite kokosflingor vid serveringen.

Smaklig måltid!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s