Värmande pumpasoppa med vit choklad och chili

Vinden viner utanför fönstret och av gårdagens soligt vackra höst har idag inte synts ett spår. Eftersom jag tycker om både hösten och vintern kan jag inte helt ogilla att det snöar och är kallt men jag förstår att snön kan vara rejält besvärlig för alla som kör bil idag. Med anledning av det kalla vädret och att jag vet att många blir lite nere när vintern gör sitt intåg tänkte jag idag bjuda på receptet på en värmande och smakrik soppa.

Höst är lika med högsäsong för härliga svenska äpplen och för pumpa. I denna soppa har jag använt mig av båda två samt smaksatt med värmande chili, ingefära och lite timjan. Vit choklad kan kännas udda att använda i matlagning. Den lilla mängden choklad ger dock ingen direkt chokladsmak utan bara en fin rund smak till soppan. Tänk på att soppan inte får koka efter att chokladen har tillsatts eftersom choklad lätt blir grynig vid hög temperatur.

 

  

Med tanke på snön idag ville jag pynta min soppa med lite snöflingor som jag hittat i en ny Vinterströssel-burk i mataffären. Jag tycker att det blir fint men strössel i mat är faktiskt ingen hit så jag föreslår så här med facit i hand att ni dekorerar soppan på andra sätt 😉

Pumpasoppa med vit choklad och chili
4 port

700 g butternut squash (ca 1 medelstor)
1 stor morot
2 små svenska äpplen
1 liten chili
200 g kokta kikärtor
½ tsk malen ingefära
1 tsk torkad timjan
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
½ dl vitt vin
1 dl matlagningsgrädde
10 g vit choklad
Nymalen svartpeppar
Rapsolja

Eventuellt pecannötter eller flagad mandel som topping smat ett par timjankvistar

Gör så här:
Skär bort skal och kärnhus från butternut squashen och skär den i bitar. Skala moroten och skär i skivor. Skala äpplena och skär i små kuber.

Dela chilin, ta bort kärnorna och finhacka den. Hetta upp lite olja i en stor gryta. Fräs chli och ingefära hastigt och tillsätt sedan morötter, butternut squash, äppelbitar och kikärtor. Fräs allt under omrörning ett par minuter.

Häll därefter på vatten och vin och tillsätt övriga kryddor och buljongtärningarna. Låt soppan koka i 20-30 minuter tills alla grönsaker är mjuka.

Mixa soppan slät i en mixer eller med hjälp av en stavmixer. Rör ner matlagningsgrädde och den vita chokladen. Smaka av med peppar och timjan.

Servera soppan genast i djupa tallrikar. Toppa gärna soppan med pecannötter eller flagad mandel samt några kvistar färsk timjan.

Smaklig måltid!

2 thoughts on “Värmande pumpasoppa med vit choklad och chili

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s