Kladdkakans dag

Den 7 november är lika med Kladdkakans dag och en chokladälskare som jag var naturligtvis tvungen att ta chansen att baka en riktigt kladdig och god kaka idag.

Eftersom jag hade en burk Nutella i kylen tänkte jag att det borde vara gott att blanda ner lite av den i kladdkakesmeten. Sedan kom jag på idén att göra en tvåfärgad kaka med en mörk chokladsmet med Nutella och en vit chokladsmet med vit choklad och hasselnötter. Resultatet blev en brun-vit sötseg kaka som var god (men mäktig!), i synnerhet tillsammans med en kula fin vaniljglass. Inget för den som håller igen på fett och/eller kolhydrater, men då och då kan man ju lyxa till det lite 🙂

Kladdkaka black and white
1 kaka

50 g smör
½ dl rapsolja
2 ägg
1 dl farinsocker
1½ dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 krm vaniljpulver (eller 1½ tsk vaniljsocker)
1 krm salt
2 ½ dl vetemjöl

4 msk nutella
100 g mörk choklad
2 msk kakao

50 g hasselnötskärnor
100 g vit choklad

Ströbröd

Gör så här:
Hacka den vita chokladen, den mörka chokladen och hasselnötterna och lägg i separata högar så att de inte blandas med varandra.

Sätt ugnen på 175 °C. Smörj och bröa en springform.

Smält smöret och blanda med rapsoljan.

Vispa ägg, socker, vaniljpulver och sirap pösigt med elvisp. Rör ner smöret och oljan.

Tillsätt vetemjölet och saltet och rör till en slät smet.

Skeda över hälften av smeten i en annan bunke.

Blanda den ena delen av smeten med Nutella, kakao och den hackade mörka chokladen.

Smält hälften av den vita chokladen och blanda den, hackade hasselnötter och resterande vit choklad med den andra smeten.

Bred ut den mörka chokladsmeten i botten på springformen. Bred sedan den ljusa smeten över så att den täcker det mörka lagret helt.

Grädda i mitten av ugnen i mellan 25 och 35 minuter tills kakan har stelnat till men fortfarande är kladdig i mitten. Servera lätt avsvalnad med vaniljglass.

Om ni söker inspiration till andra chokladiga och kladdiga kakor kommer här några fler förslag som jag har bloggat om tidigare:

Valnötskladdkaka utan gluten, laktos eller mjölkprotein

Rosa kladdkaka

Kladdkaka med kokostäcke

Blåbärsblondies

Hoppas att ni har haft en fin kladdkakedag och att veckan börjar snällt imorgon 🙂

3 thoughts on “Kladdkakans dag

    1. Linda Inläggets författare

      Tackar, jag kan inte annat än hålla med, guldigt kolafärgad kaka ser faktiskt godare ut än helbrun 🙂

      Svara
  1. Ping: Chocoholickurs för Medborgarskolan – chokladgodsaker x 24! | Livsaptit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s