Provsmakat i höst

Den här hösten har sprungit förbi i en väldig fart för min del så här långt, vilket är anledningen till att jag inte har hunnit med att skriva om de många mat- och godisnyheter som har dykt upp i butikerna de senaste månaderna. Eftersom jag tycker att det är spännande och roligt att prova nya saker tänkte jag nu dela med mig av mina åsikter om vissa av dessa nya livsmedel.

Den här gången blir det mest fokus på godis och sötsaker, vilket beror på att jag har letat efter nya produkter att använda i mina tårt- och cupcakesrecept till mina kurser för Medborgarskolan i Gislaved och Göteborg.

Zoégas Dark Temptation är ett nytt mörkrostat kaffe som enligt förpackningen ska ha toner av stjärnanis och hasselnöt. Jag tycker mycket om mörkrostat kaffe och jag gillade denna smakrika variant som känns höstig med sin kraftfulla smak, även om jag inte kunde känna några stjärnanistoner. För min del var det dock en fördel eftersom jag inte är så förtjust i just stjärnanis. Detta är ett kaffe som passar bra för dem som vill ha ett lite annorlunda och smakrikt kaffe. Om man tycker om att ha mjölk i kaffet kan jag tänka mig att denna kaffesort passar bra eftersom det smakar så mycket.

 

Tarragona har kommit med nya lite större chokladkakor om 155 g och finns nu med hackade hasselnötter, hackade cashewnötter och hackade mandlar. En lite mindre chokladkaka med hackade pistagenötter och mandel har också sett dagens ljus, men jag måste erkänna att den sistnämnda inte blev någon storfavorit hos mig. Pistagenötter i choklad smakar i min mun lätt lite mandelmasse-aktigt, vilket inte är så trevligt om man som jag inte tycker om mandelmassa.

Gällande övriga chokladsorter är vinnaren av de tre (om någon vinnare nödvändigtvis ska utses) chokladen med hasselnötter. Tyvärr känns chokladen med hackade cashewnötter nästan lite onödig eftersom den mjuka och lite smöriga cashewnöten försvinner i Tarragonas söta choklad. Jag föredrar krispiga och smakrika nötter som både bryter av och gifter sig med chokladen som omger dem, vilket chokladen med hasselnötter lyckas med. Dessvärre är Tarragonas mjölkchoklad lite för sötsliskig för min smak men jag kan tänka mig att mjölkchokladfantaster uppskattar dessa nyheter.

Marabou Premium Chocolate & Almond är mörk choklad fylld med hel mandel och nougat. Chokladkakan kan närmast liknas vid chokladpraliner i kakform. Bitarna är stora och i mitten av varje ”pralinbit” inbäddad i krispig nougat finns en kanderad mandel som smakar som brända mandlar eller schweizermandel som man brukar kunna köpa på marknader. Detta är en riktigt mäktig chokladkaka som garanterat räcker längre än en vanlig Mjölkchokladkaka, trots att jag tyckte att denna lyxiga variant var bra mycket godare än mjölkchoklad. Å andra sidan är det helt olika saker med fylld och ofylld choklad, liksom med mörk och ljus.

image

Marabou Vintervit är Marabous första vita chokladkaka och chokladen gjorde redan från första stund ett bra intryck på mig med den fina förpackningen. När jag väl smakade på chokladen blev jag förvånad över de stora bitarna och jag förstår inte varför denna choklad ska ha större bitar än exempelvis mjölkchoklad?

Glansen på chokladen gör att den känns lite lyxig men när det gäller smaken blev jag inte imponerad. Chokladkakan ska ha smak av vanilj och visst finns det tydliga toner av syntetisk vanilj i de söta vita bitarna. Personligen tror jag dock att chokladen hade vunnit på om den hade smaksatts med äkta vanilj istället för vaniljarom.

Har ni smakat någon av ovanstående sorter? Vad tyckte ni i så fall om dem?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s