Kuvertbröd

Ett av de vanligaste sökorden besökare här på bloggen har använt för att komma hit är ”ljusa frallor” (vilket leder dem hit). Eftersom jag själv föredrar grovt bröd har jag inte skrivit så mycket om ljusa bröd. Det betyder dock inte att jag inte tycker att det kan vara gott med ljusa bröd ibland. Därför tänkte jag tipsa om ett recept på riktigt helglyxiga kuvertbröd. Dessa bröd är inte världens nyttigaste, trots att de innehåller dinkelmjöl, men på helgerna tycker jag att man kan unna sig ett lite lyxigare och kanske lite mindre nyttigt frukostbröd 😉

Om man vill kan man göra degen på kvällen och låta den jäsa i kylskåp över natten och baka ut bröden på morgonen. Tänk bara på att degvätskan ska vara kall om bröden ska kalljäsa.

En hel hög med ljuvliga kuvertbröd 🙂

Kuvertbröd
40 mindre frallor

50 g jäst
5 dl mjölk
175 g smör eller margarin
1 ägg
1 msk socker
2 tsk salt
4 dl dinkel- eller speltmjöl
10-11 dl vetemjöl

25 g smält smör eller margarin

1 uppvispat ägg samt vallmofrön som garnering.

Gör så här: 
Smula sönder jästen i en bunke. Smält den större mängden smör eller margarin (175 g) och häll i mjölken. Värm blandningen så att den är fingervarm, ca 37°C. Rör ut jästen i lite av margarin- och mjölkblandningen.

Tillsätt resten av degvätskan, ägget, socker och salt. Rör ner mjölet lite i taget. Knåda degen kraftigt i 5-10 minuter.

Täck degbunken med en bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek. Det tar drygt 30 minuter.

Sätt ugnen på 275 °C. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den lite. Dela degen i 4 delar.

Kavla ut varje del till en rektangel, ungefär 20 cm x 50 cm stor. Pensla degen med det smälta smöret eller margarinet och vik degen tredubbel från långsida till långsida. Skär varje sådan längd i 10 bitar.

Lägg degbitarna på bakplåtspappersklädd plåt med skarven nedåt. Låt bröden jäsa i ½-1 timme. Pensla bröden med ägg och strö över vallmofrön.

Kuvertbröd före gräddning.

Grädda bröden i mitten av ugnen i ungefär 7 minuter eller tills de har fått fin färg.

Låt bröden svalna på galler utan bakduk för en frasigare skorpa, och under bakduk för en mjukare yta.         

Trevlig helg alla härliga Livsaptits-besökare!

P.S. Du har väl inte missat att Livsaptit numera även finns på Facebook? Kika gärna in och skriv en rad! D.S. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s