Brödkurs med gamla sädesslag

 Finfina dinkelbaguetter och öllimpor med råg.

Förra helgen spenderade jag i Småland med anledning av att det var dags för terminens första bakningskurs för Medborgarskolan i Gislaved. Den här gången rörde det sig om brödbakning och under hela söndagen arbetade 12 glada deltagare i 6 grupper på för fullt med att mäta, knåda, forma och grädda olika sorters bröd. Alla grupper lyckades skapa så fantastiskt fina bröd som jag självklart vill visa för er bloggläsare. Jag tänkte även passa på att berätta lite hur en av mina brödkurser kan gå till.

Vi började med att baka grova bröd med både surdeg och jäst. Eftersom kursen är en en-dagskurs hann vi inte med att baka bröd på enbart surdeg; sådana tar som bekant en hel del tid att baka på grund av den långa jäsningtiden. Med tanke på den stora surdegsbrödstrend som råder i Sverige just nu ville jag att mina kursdeltagare ändå skulle få chansen att prova att baka med lite surdeg. Även om mängden surdeg är liten hjälper den ändå till med att göra brödet lite mer hållbart och surdegen påverkar konsistensen på brödet på ett positivt sätt.

 

Morotsbröd med underbart rutmönster, efter jäsning och före gräddning.

De olika bröd som bakades med surdeg var Müslibröd, Fullkornsbröd av vete, Havrebröd, Morotsbröd, Äppelbröd och Ölbröd med råg. Recepten i sig följer samma upplägg men ingredienserna skiljer sig en hel del åt. Genom att använda olika mjölsorter och degvätskor får man bröd med helt olika karaktär trots att tillvägagångssättet är detsamma för allihop.

Fullkornsbröd av vete.

Müslibröd.

Medan de grova bröden jäste sattes degarna till bröd nummer två, som var av lite ljusare slag. Även i det här fallet bakade deltagarna olika brödsorter, vilka utgjordes av Ciabatta, Focaccia, Hönökaka, Formbröd, Kuvertbröd och Baguetter. I de ljusa bröden använde vi oss av vetemjöl special samt fullkornsmjöl av dinkel och i vissa fall även durumvetemjöl.

Luftiga och höga Focaccia-bröd.

 

Lite annorlunda Hönökakor.

Utöver dessa olika bröd fick alla deltagare baka tunt och lyxigt knäckebröd, som det numera finns en hel uppsjö av i affärerna. Eftersom det är så enkelt att baka det själv och priset ofta är högt för liknande bröd i affären, tycker jag att det är roligt att låta kursdeltagarna prova att baka sådant bröd själva.

Inkavling av frön så att de inte ska falla av det färdiggräddade knäckebrödet.

 


Trevlig knäckebrödshög.

Dagen avslutades med provsmakning av alla bröd, vilket är roligt eftersom alla får dela med sig av sina erfarenheter av bakandet och deltagarna kan diskutera vad som är bra och dåligt med de olika bröden. Utöver lite strul med en ugn var det en lyckad dag och av utvärderingarna att döma var både jag och deltagarna mer än nöjda med en rolig kursdag 🙂 Jag hoppas och tror att de flesta kursdeltagarna har fått med sig många nya tips och idéer från kursen till fortsatt bakande och experimenterande hemma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s