Laxsallad med avocado

På helgen brukar jag passa på att lyxa till det lite extra med god mat och kanske till och med en förrätt och/eller en dessert. Oftast väljer jag dessert framför förrätt, men ibland gör jag undantag.

Den här smaskiga laxsalladen äter jag mer än gärna som förrätt, och om man bara tar en lite större portion kan den även utgöra en utmärkt lunch. För den som gärna håller igen lite på kolhydraterna passar den här rätten perfekt eftersom det blir ytterst låg kolhydratnivå i den här salladen. Välj gärna ett riktigt grovt bröd med hela korn i att äta till.

För precis en vecka sedan var det Fetaostens dag (15/10), något som jag lyckades missa att blogga om på grund av att jag reste till Småland över helgen för att hålla brödbakningskurs för Medborgarskolan i Gislaved (bilder kommer inom kort). Om jag hade varit hemma hade jag dock skrivit om den här rätten redan då, eftersom det är en perfekt kombination av just fetaost, lax och härliga grönsaker.

När det gäller fett och protein  är salladen rik på både och, där lax och fetaost bidrar med protein och lax och avocado bidrar med riktigt fina fetter som kroppen mår bra av. Det här är med andra ord god mat på alla sätt och vis!

Laxsallad med avocado
4 port som förrätt, 1-2 port som lunch

150-200 g laxfilé
50 g fetaost
1 stor mogen avocado
2 medelstora morötter
ca 40 g ruccola
ca 40 g färsk bladspenat
Citronolivolja
Flingsalt (gärna smaksatt)
Nymalen svartpeppar

Bröd, gärna surdegsbröd med hela korn

Gör så här:
Skala morötterna och skär dem i slantar. Skölj ruccola och bladspenat och låt rinna av ordentligt. Lägg därefter salladsbladen i en skål.

Hetta upp lite olja i en stek- eller wokpanna. Fräs morotsslantarna på medelhög värme tills de mjuknat något men fortfarande har tuggmotstånd kvar. Lägg på ett fat och låt svalna.

Skär laxfilén i små kuber och stek kuberna i stek- eller wokpannan på alla sidor. Krydda med salt och peppar. Fisk blir snabbt genomstekt så stek på hög värme, vänd bitarna ofta och passa noga. Lägg upp de färdigstekta laxbitarna på morotsfatet.

Skär avocadon i tärningar och vänd ner i salladen. Smula ner fetaosten och blanda om. Tillsätt morötter och lax och blanda försiktigt med övriga ingredienser.

Smaka av salladen med salt och peppar och ringla över lite citronolivolja.

Servera genast med en skiva gott bröd, gärna rostat och med lite citronolivolja på.

2 thoughts on “Laxsallad med avocado

  1. Linda Inläggets författare

    Tack!

    Jag gillar att få kommentarer, i synnerhet så här trevliga 🙂

    Trevlig helg tillbaka!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s