Kikärtsbiffar och meatless monday

En av de mest näringstäta livsmedelsgrupper som finns är baljväxter. Förutom att de bidrar med långsamma kolhydrater och fibrer, innehåller de även finfint protein. Detta är anledningen till att personer som äter vegetarisk eller vegansk kost rekommenderas att äta mycket baljväxter, eftersom de kan ha svårt att få i sig protein på annat vis i och med att de inte äter kött.

Det fiffiga med baljväxter är inte bara att de innehåller bra näring, utan även att de är betydligt mer miljövänliga att producera än kött. Dessutom kan bönor och linser vara rena rama snabbmaten; i synnerhet om man väljer färdigkokta bönor på burk (eller kokar själv och har på lut i påsar i frysen).

Idag är det många som upplever att de inte har så mycket tid att lägga på matlagning. Samtidigt blir vi fler och fler som vill äta näringsrikt och gärna även värna om miljön när vi väljer råvaror. Om man ser till alla dessa faktorer på en gång blir den enklaste och bästa lösningen för att äta både miljövänligt, hälsosamt och att slippa slava vid spisen att äta mer baljväxter!

Jag läste för ett par veckor sedan att man i bland annat skolor i USA sedan lång tid tillbaka har infört en vegetarisk matdag (måndagar) per vecka. Detta har nu även nått Sverige och Meatless Monday, som rörelsen heter, har vunnit mark i såväl förskolor och skolor, som i många svenska hem.  Detta är något som jag verkligen tycker borde uppmärksammas mer så att fler får upp ögonen för att man kan göra skillnad på såväl sin egen som naturens hälsa genom att ersätta köttet med exempelvis baljväxter en dag i veckan.

Trots att det nu har hunnit bli tisdag vill jag nu slå ett slag för att äta mer vegetarisk mat och tipsa om en snabblagad, nyttig och riktigt god vegetarisk rätt med kikärtor. För vem har sagt att man bara kan ha köttfria måltider på måndagar 😉 ?

 

Kikärtsbiffar på tacovis
4 portioner

2 burkar (800g) kokta kikärtor
1 liten rödlök
1 ägg
½ dl crème fraîche
4 msk ströbröd
10 färska basilikablad
Eventuellt 2 msk taco- eller fajitaskryddmix
Salt och peppar

Ströbröd och smör- och rapsolja till stekning

Gör så här:
Skala löken och finhacka den för hand eller i en matberedare.

Lägg den hackade löken på ett fat och ringla över lite smör- och rapsolja. Ställ in löken i micron och kör på full effekt i 1-2 minuter tills löken har mjuknat något.

Häll under tiden kikärtorna i matberedarens blandarskål. Hacka sönder kikärtorna till småbitar/mos. Tillsätt den hackade löken, ägget, crème fraîchen samt ströbröd och kryddor och kör allt till en mosig smet.

Tillsätt eventuellt mer ströbröd om smeten är lös eller klicka ner mer crème fraîche om smeten är fast. Smaka av smeten med mer kryddor om det behövs.

 Ta en klick smet åt gången och platta till så att du får en biff. Vänd biffen i lite ströbröd. Gör likadant med resten av smeten.

Hetta upp lite smör- och rapsolja i en stek- eller wokpanna. Stek biffarna några i taget på båda sidor på medelstark värme tills biffarna är gyllenbruna.

Servera biffarna genast i fullkornstortillabröd tillsammans med bladspenat och/eller salladsblad, hackade tomater, paprika, gurka, rivna morötter och avocado, samt gärna även lite riven ost och tacosås.

Biffarna kan också serveras till kokt potatis eller ris tillsammans med crème fraîche smaksatt med örter. Kikärtsbiffarna passar även utmärkt som en del av en buffé.

2 thoughts on “Kikärtsbiffar och meatless monday

  1. Emma

    Jag får instämma, nicka och le! Även jag körde på en köttfri tisdag: lins- och kikärtssoppa med jordnötter som smakbas. Fantastiskt gott. Nu när det är skördetider för rotfrukterna så är det ju dessutom massor av billiga vegetariska alternativ som finns tillgängliga (ur miljösynpunkt: om man vill köpa färskt). Kryddor och naturliga råvaror bidrar till smaker : så de som påstår att vegetarisk mat inte smakar eller är tråkig – har sannerligen ingen rätt att yttra sig.
    I min skola har vi en vegetarisk dag i veckan (dock inte alltid måndagar). Idén är helt underbar. Ljuvlig. Fantastisk. Barn och unga behöver lära sig att man inte behöver ha den där korven/köttbullarna/fläsket på tallriken, utan att det finns andra komplement. MEN (tyvärr finns ett men), skolorna är så okloka och lägger oftast den sämre sorten av vegetarisk mat just när det inte finns några alternativ (i vanliga fall har vi minst en kötträtt och en vegrätt att välja på). Med sämre sort menar jag blaskiga lök soppor, potatisbullar, pastarätter och dyl. Då helt utan smak, och inte heller särskilt mättande. Förmodligen ligger anledningen i kostnaderna. För de dagar som det finns kött som alternativ: så bjuds det på fantastisk quornfärssås, chili sin carne, falafel, sojagrytor och matiga gratänger. Men då är det ingen som tar, för då finns ju köttet tillgängligt. Så uppfattningen som bildas är att ”vegetarisk mat är tråkig, äcklig och mager!”, vilket är så felfelfel. Hoppas skolan rycker upp sig, för tanken med vegetariska dagar är ljuvlig, men lägg ner kärlek i recepten så kommer fler uppskatta detta.

    Svara
  2. Linda Inläggets författare

    Tack Emma för din långa och trevliga kommentar! Roligt att läsa att din skola har en vegetarisk dag i veckan, de allra flesta i vårt avlånga land skulle antagligen må bättre av att äta mer vegetariskt.

    Som du skriver så finns ofta missuppfattningen att vegetarisk mat är just tråkig, smaklös och mättar dåligt, vilket inte är särskilt konstigt om man ser till det vegetariska utbudet på många restauranger och skolor. En matrevolution för att lyfta fram vegetarisk kost mer behövs verkligen och det är roligt att se att ämnet engagerar!

    Med fina råvaror och lite eftertanke vid tillagningen kan man skapa fantastiska rätter, såväl med som utan kött. Det är onekligen synd att de gröna, billiga, goda OCH hälsosamma alternativen får så lite plats idag medan de traditionella kötträtterna finns överallt.

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s