Nötig äppelsmulpaj

Äppelfrossa råder hemma hos mig just nu och jag tycker att det bör avspeglas även här på bloggen 🙂 Här kommer därför mitt desserttips inför helgen; nötig äppelsmulpaj med vaniljglass.

När jag bakar paj brukar jag ofta frångå recepten och bland annat använda olika mjölsorter, sockersorter och tillsätta såväl frön som nötter. I denna paj har jag satsat på en kombination av vetemjöl, havregryn, hasselnötter, valnötter och lite pecannötter. Tillsammans med sirap och råsocker blir det här en lite knäckig paj som jag tycker blev så god!

Nötig äppelsmulpaj
1 pajform (ca 20 cm i diameter)

3 stora syrliga svenska äpplen
1 msk smör
1 msk råsocker

2 dl valnötter
½ dl pecannötter
½ dl hasselnötter
½ dl havregryn
1 ½ dl vetemjöl
1 msk råsocker
3 msk ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
50 g rumsvarmt smör (eller flytande margarin)

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C.

Skala äpplena och skär dem i ca ½ cm tjocka klyftor. Smörj en pajform och strö råsocker på botten av formen. Fördela äppelklyftorna ovanpå sockret.

Grovhacka nötterna och blanda nötter, havregryn, mjöl, socker, sirap, vaniljsocker och rumsvarmt smör till en smulig deg.

Strö ut smulorna över äppelklyftorna. Ställ in formen i mitten av ugnen och grädda i 15-20 minuter eller tills pajen är gyllenbrun.

Servera genast med vaniljglass eller vaniljsås.

Jag hoppas att ni får en underbar hösthelg allihop!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s