Surdegsbröd med äpple och valnötter

Svensk höst är underbar av många olika anledningar. För mig är en av de viktigaste att jag äntligen kan äta äpplen igen. Tyvärr tycker jag att de  flesta utländska äpplen som jag har smakat är på tok för söta och fadda i smaken på något vis. Flertalet svenska sorter har däremot en härlig syra och fler smakdimensioner, vilket gör att jag tycker att svenska äpplen är jättegott medan utländska diton känns ganska tråkiga och intetsägande.

Tråkigt nog kan det vara ganska svårt, för att inte säga omöjligt, att få tag i svenska äpplen i vissa mataffärer. Anledningarna till detta är flera och om man är nyfiken på att veta varför det bara finns utländska äpplen i vissa mataffärer mitt i den svenska äppelsäsongen, har bloggaren Anna Billing skrivit ett intressant blogginlägg på temat som du kan läsa här.


När det nu finns svenska äpplen att tillgå använder jag dem gärna i såväl bakning som matlagning. I förra veckan blandande jag exempelvis ner rivet äpple i ett mellangrovt surdegsbröd med valnötter som blev så gott att jag måste dela med mig av receptet. Ursprungsreceptet kommer från Leila Lindholms senaste bakbok ”One more slice”, men jag har ändrat det en del genom att bland annat byta mjölsorter och ta bort jästen och endast använda surdeg.

Precis som med allt surdegsbröd behöver detta bröd lite tid för att bli bra. Jag har därför delat upp bakningen i två steg, där en liten fördeg sätts på kvällen dag 1 och brödet sedan bakas nästa dag. På kvällen dag 2 är brödet färdigt och det kan därför passa perfekt att baka på helgen för att äta till en riktigt god höstsoppa på lördag- eller söndagkväll.

Om du inte har någon surdeg hemma men är intresserad av att börja baka med surdeg kan man ofta köpa lite surdeg från vissa bagerier. Annars gör du enkelt en egen surdeg efter det här receptet. Om du börjar i helgen är surdegen redo att baka på mot slutet av nästa vecka. Själva charmen med surdeg är just att det tar lite tid när man ska baka med den; en surdeg kan man inte stressa fram.

Surdegsbröd med äpple och valnötter
2 bröd

Dag 1:
1 dl rågsurdeg
1 dl grovt rågmjöl
1 dl vatten

Dag 2:
5 dl vatten
3 dl grahamsmjöl
1 dl grovt rågmjöl
3 dl havregryn
1 dl matvete
8-9 dl vetemjöl
2 msk honung
2 msk salt
100 g valnötter
2 stora svenska äpplen

Gör så här:
Dag 1 kväll: Blanda surdegen med 1 dl rågmjöl och 1 dl vatten i en burk med lock.

Ställ burken med surdegen på en varm plats, exempelvis i skåpet över kylen, med locket på glänt till nästa dag.

Dag 2 morgon: Skala äpplena och riv dem på den grova sidan av rivjärnet. Hacka valnötterna grovt.

Blanda surdegen från dagen före med vattnet, grahamsmjöl, rågmjöl, havregryn, matvete, honung, salt och rivet äpple i en bunke eller i hushållsassistentens skål. Rör samman allt till en tjock smet och tillsätt vetemjölet lite i taget. 

Knåda kraftigt i hushållsassistent, eller med elvispens degkrokar, i ca 12 minuter tills du får en lite kladdig men ändå ganska fast deg. Blanda sist i valnötterna. Var försiktig med att ta för mycket mjöl, degen ska vara kladdig för att brödet ska bli saftigt!

Låt degen jäsa övertäckt i degbunken i 5 timmar i rumstemperatur. Vik gärna ihop degen försiktigt ett par gånger under jäsningens gång. När degen har jäst i 5 timmar bör den ha blivit dubbelt så stor (om inte, låt den jäsa lite till). Forma då degen till 2 limpor och lägg dem på ett bakplåtspapper.

Sätt ugnen på 275°C och ställ in en tom plåt i mitten av ugnen.

Jäs bröden på bakplåtspappret  i ytterligare 2 timmar under bakduk. (Efter ungefär halva tiden kan du behöva forma till bröden lite genom att vika in degen utmed långsidorna så att den hamnar under brödet. Degen vill gärna flyta ut och genom att vika in degen på det här sättet blir bröden mer som limpor igen). Skär ett par snitt i varje limpa med en vass kniv.

När bröden jäst upp är det dags att spraya dem med vatten och ta ut  den nu varma plåten ur ugnen. Dra över pappret med bröden på den heta plåten och ställ snabbt in den i ugnen. 

Grädda bröden i mitten av ugnen på 275°C i 10 minuter. Sänk därefter ugnstemperaturen till 175°C och grädda bröden i ca 30 minuter till. Bröden är klara när det låter ihåligt när man knackar på undersidan av dem.

2 thoughts on “Surdegsbröd med äpple och valnötter

    1. Linda Inläggets författare

      Hej Mia!

      Matvetet behöver inte kokas först, jag tycker att det brukar bli lagom tuggvänligt även om man har i det okokt. Om man inte tycker om tuggiga gryn och frön i bröd kan man dock självklart koka dem innan =)

      Lycka till!

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s