Svamprisotto med kyckling och timjan

Den underbara svampperioden börjar sakta men säkert gå mot sitt slut, åtminstone i grönsaksaffärerna i Göteborg. I år har jag verkligan njutit till max av just svamp och har lyckats smyga ner kantareller och trattkantareller i var och varannan rätt här hemma. Tyvärr har jag inte lyckats klämma in någon skogstur så att jag har kunnat plocka godsakerna själv. Därför blev jag jätteglad när jag härom veckan lyckades hitta trattkantareller för 69 kr/kg!

De fyndade trattisarna hamnade, som så många av de svampar jag köpt i höst, i en underbar risotto. Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att misslyckas med att laga en god rätt med ingredienser som kantareller, trattkantareller, stekt kyckling, avorioris, färsk timjan och en skvätt vitt vin. Jag brukar oftast koka min risotto ganska länge, tills riskornen är genommjuka och allt blir till en härligt mjuk och krämig gröt. Om man vill ha sin risotto mer som i Italien ska riskornen ha kvar lite tuggmotstånd och hela rätten vara ganska rinnig.

Här följer receptet på min godaste höstrisotto – passa på att göra den du också innan svamparna tar slut!

Kanske inte världens vackraste rätt, men den är ruskigt god ändå 🙂

Svamprisotto med kyckling och timjan
4 portioner

2 stora kycklingfiléer
1 rödlök
2 medelstora morötter
3 dl arborioris
7 dl buljong (vatten+1½ buljongtärning)
1 dl vitt vin
ca 2 dl kantareller
ca 2 dl trattkantareller
1 dl riven ost
Smör och rapsolja
Peppar
Färsk timjan

Gör så här:
Skär kycklingen i strimlor. Skala och hacka löken fint. Rensa svampen och borsta eventuellt bort smuts. Skala morötterna och skär dem i slantar.

Hetta upp lite rapsolja i en wokpanna. Fräs svampen i oljan och fortsätt att steka under omrörning tills vätskan de avger har kokat bort. Salta svampen och lägg i en liten klick smör. Stek kantarellerna gyllenbruna. Ta upp svampen på en tallrik.

Koka upp vatten och buljongtärning till buljongen. Håll buljongen varm efter att den kokat upp.

Häll smör och rapsolja i woken igen. Stek kycklingbitarna tills de är gyllenbruna och genomstekta. Ta upp kycklingbitarna och lägg på en tallrik så länge.

Häll på nytt lite olja i pannan och fräs löken mjuk. Tillsätt arborioriset och fräs det med lökhacket på medelvärme utan att riset får färg. Rör ner ungefär 1/3 av svampen.

Häll på lite buljong i taget i pannan och låt det koka in, fortfarande på medelvärme. Tillsätt mer buljong i på riset så fort det börjar se lite torrt ut i pannan. Var noga med att röra om i riset hela tiden.

Rör ner morotsslantarna i riset när ca hälften av buljongen återstår. Tillsätt vinet. Smaka av med jämna mellanrum. Om du vill ha en ganska grötig och genomkokt risotto ska den koka längre än om du föredrar en mer rinnig risotto med tuggmotstånd.

När risotton har fått önskad konsistens är det dags att röra ner resten av den stekta svampen samt kycklingbitarna. Tillsätt färsk timjan efter behag och smaka av med peppar.

Rör till sist ner den rivna osten och servera risotton direkt, gärna i djupa tallrikar.

 

2 thoughts on “Svamprisotto med kyckling och timjan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s