Kakdegsbollar gånger två

I förra veckan läste jag ett inlägg om Cookie dough cake balls på den fina och alltid lika inspirerande bloggen Linnéas Skafferi, och de där kakdegsbollarna såg så goda ut att jag var tvungen att prova att baka dem själv.

Istället för att använda Linnéas recept tog jag dock mitt vanliga recept på chocolate chip cookies och bytte ut vissa ingredienser. Jag experimenterade även med att tillsätta bär i degen och lyckades på så vis få fram helt nya recept på denna supergoda kaka (eller det är kanske snarare godis än en kaka ;))

Kakdegsbollar med blåbär och vit choklad, respektive med valnötter och mörk choklad.

Här kommer två recept på dessa kakor, som passar lika bra som dessert, godis och till eftermiddagsfikat. Eftersom de är så lätta att svänga ihop kan man med fördel göra dubbel sats och ha på lut i frysen inför höstens fikastunder och fredagsmys 🙂 . Om man vill går det utmärkt att variera kakdegsbollsrecepten med olika sorters choklad, nötter och bär.

Trevlig helg!

Chocolate chip cookie dough cake balls
Ca 30 st

50 g smör
1 ägg
1 ½ dl florsocker
2 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 msk ljus sirap
100 g mörk choklad
1 dl valnötter (eller andra nötter)

200 g mörk choklad

Gör så här:
Hacka nötterna och den mindre mängden choklad (100 g). Smält smöret.

Blanda florsocker, vetemjöl, vaniljsocker, salt, nötter och choklad i en bunke. Rör ner sirap, ägget och det smälta smöret.

Knåda samman allt till en deg. Rulla degen till jämnstora bollar och lägg bollarna på ett bakplåtspapper på en plåt eller en bricka som får plats i frysen. Ställ in bollarna i frysen i minst 2 timmar.

Smält den större mängden choklad. Tag ut de frysta degbollarna och doppa dem i chokladen med hjälp av en gaffel. Lägg tillbaka de chokladtäckta bollarna på bakplåtspappret igen och frys dem på nytt.

Förvara bollarna i frysen fram till servering och ät dem så fort du har tagit ut dem ur frysen.

Blueberry white cake balls
Ca 30 st

50 g smör
1 ½ dl blåbär
1 ½ dl florsocker
2 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 msk ljus sirap
100 g vit choklad

200 g vit choklad

Gör så här:
Tina blåbären lite om de är frysta. Hacka den mindre mängden choklad (100 g). Smält smöret.

Blanda florsocker, vetemjöl, vaniljsocker, salt och choklad i en bunke. Rör ner blåbären, sirap och det smälta smöret.

Knåda samman allt till en deg. Rulla degen till jämnstora bollar och lägg bollarna på ett bakplåtspapper på en plåt eller en bricka som får plats i frysen. Ställ in bollarna i frysen i minst 2 timmar.

Smält den större mängden choklad. Tag ut de frysta degbollarna och doppa dem i chokladen med hjälp av en gaffel. Lägg tillbaka de chokladtäckta bollarna på bakplåtspappret igen och frys dem på nytt.

Förvara bollarna i frysen fram till servering och ät dem genast när du har tagit ut dem ur frysen.

2 thoughts on “Kakdegsbollar gånger två

  1. Linda Inläggets författare

    Hej Bibbi!

    Allt är bara fint med mig, hoppas det är det med dig med?

    Du har så rätt i att dessa kakdegsbollar är farliga, de är nämligen stört omöjliga att sluta äta! 🙂

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s