Kanelbullens dag

Igår bakade jag kanelbullar inför Kanelbullens dag idag den 4/10. Eftersom jag egentligen tycker bättre om vaniljbullar än kanelbullar så gjorde jag en halv sats av varje. Den här gången valde jag att blanda ner nötter i fyllningen på bullarna också. Min kompis Frida hade provat det för ett tag sedan, och jag tyckte att det var så gott att jag nu var tvungen att härma henne lite 😉 . Min personliga favoritfyllning just nu är smör, socker, vanilj, sirap och pecannötter, det blir ruskigt gott!

När det gäller vetebullar brukar jag alltid gå efter samma pålitliga recept och sedan variera fyllning och utbakningssätt lite. Oftast gör jag halva satsen med kanel och den andra med vaniljsocker. För att jag ska kunna se skillnad på de olika sorterna brukar jag baka ut kanelbullarna som vanliga snurror och lägga i pappersformar, medan vaniljbullarna formas som små vridna flätor.

Kanelsnurror och vaniljflätor – båda sorterna med mumsiga nötter.

Nötiga kanel- och vaniljbullar
Ca 50 st

1 pkt jäst (50 g)
150 g smör och/eller margarin
5 dl mjölk
1 dl socker
1 tsk salt
14-15 dl (ca 875 g)vetemjöl
(Eventuellt 1 tsk nystött kardemumma)

Fyllning:
100 g smör
3/4 dl socker
1-2 msk kanel
1-2 msk vaniljsocker
½ msk ljus sirap
Blandade hackade nötter, exempelvis pecannötter, hasselnötter, valnötter och mandel

Till pensling:
1 ägg
Pärlsocker

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Strö sockret och saltet över jästen.

Smält smöret/margarinet i en gryta på spisen eller i en stor skål i microvågsugnen. Rör eventuellt ner kardemumman och tillsätt därefter mjölken.

Rör ut jästen (som nu bör ha smält samman lite med saltet och sockret) med lite av mjölk och smörblandningen.

Rör ner lite mjöl i taget tills du får en lite kletig deg. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den. Det gör inget om degen är lite kletig så tillsätt inte för mycket mjöl.

Lägg tillbaka degen i bunken och täck den med bakduk. Låt jäsa till dubbel storlek eller tills degen reser sig igen efter ett lätt tryck med ett finger. Degen brukar behöva jäsa mellan 40 och 60 minuter.

Sätt ugnen på 225 °C.

 Tag upp den färdigjästa degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den därefter i två delar och lägg tillbaka den ena delen i bunken. Kavla ut den andra degbiten till en rektangel som är ca 25×50 cm stor.

Bred på hälften av smöret till fyllningen på degrektangeln och strö på hälften av sockret. Strö därefter över kanel och/eller sikta över vaniljsocker. Ringla eventuellt lite sirap på degen för lite knäckigare smak. Strö till sist på ganska finhackade nötter efter behag. Tryck till nötterna lite så att de verkligen sitter fast i smöret och degen.

Rulla samman rektangeln från långsidan och skär rullen i skivor. Placera skivorna med snittytan uppåt i pappersformar på en plåt. Täck över bullarna med en bakduk och låt dem jäsa i ca 30 minuter.

Gör likadant med den andra degbiten; kavla ut, bred på fyllning och rulla ihop.

Om du inte vill göra rullar kan man även göra knutar eller små flätor av degen. Oavsett vilket du gör så börjar man på samma sätt. När fyllningen har bretts på viker du degen dubbel från långsidorna istället för att rulla den. Skär den dubbla degen i 1,5-2 cm breda remsor. Snurra remsorna genom att snurra ena änden av remsan åt ena hållet och den andra änden åt motsatt håll.

För knutar: Gör en knut av den snurrade degremsan och göm ändarna under knuten. Lägg på plåt för att jäsa enligt ovan.

För små flätor: Vik snurren på mitten och snurra ihop degändarna med varandra. Lägg på plåt för att jäsa enligt ovan.

Pensla sedan de färdigjästa bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 5-8 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Riktigt nötiga och saftiga bullar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s