Bondens marknad i Haga

Höstblommor och pumpa.

Igår gjorde jag ett besök på Bondens marknad i Haga här i Göteborg. Jag var på marknaden för några veckor sedan men igår var det något större utbud än sist jag var där. Det var även mer folk ute den här gången och det var riktigt mysigt att strosa runt i Haga och kika in i alla söta butiker och att handla finfina rotfrukter från bönderna. Jag kom hem med såväl rödbetor, gulbetor och morötter som palsternacka och majrova.

Det är så mycket mysigare att köpa grönsaker i ett marknadsstånd än i en vanlig matbutik tycker jag. Dessutom gillar jag tanken på att allt är närproducerat och att det faktiskt är bönderna själva som säljer sina varor. Det känns genuint och härligt på något vis.


Rödbetor, gulbetor, lök, majrova, jordärtskocka och purjolök, bland annat.

Förutom olika sorters grönsaker och rotfrukter såldes även bröd, lamm, kallpressad rapsolja och honung på marknaden. En av bönderna hade även plockat med sig blommor och pumpa som han sålde. Det syntes dock att det var sista höstskörden av blommor, de såg ganska medtagna ut men deras färger piggade upp marknadsståndet ändå.

Pumpa, bladgrönsaker och solrosor.

En grönsak som verkade förbrylla många marknadsbesökare var romanescon, som är en korsning mellan blomkål och broccoli. Den är toppengod att koka i lättsaltat vatten och äta precis som broccoli, eller varför inte ugnsbaka den tillsammans med rotfrukter och servera till stekt fisk?


Härligt ljusgrön och karaktäristiskt taggig romanesco.

Även de små butikerna runtom i Haga passade på att locka in marknadsbesökarna i sina affärer genom att ställa ut en del av sina varor ute på gågatan. Klassiska Café Husaren, som bakar de största kanelbullar jag någonsin sett, sålde under gårdagen sina gigantiska bullar och kakor även utanför caféet.


Förlängt skyltfönster med vackert arrangerade varor ute på gatan.

Stora kakor och bullar lockade till sig en hel del folk.

För min del blev det ingen jättebulle. Istället valde jag att svänga förbi det alltid lika mysiga caféet Biscuit som ligger snett mitt emot Hagakyrkan . De har alltid roliga och rustika kakor, lättare lunchrätter och rejäla smörgåsar med annorlunda fyllningar att välja mellan, samtidigt som priserna är helt okej. Lokalen är liten och närheten till Handelshögskolan, Kurs- och tidningsbiblioteket och Pedagogen gör att det oftast är fullt med studenter här. 

Mysigt, billigt och gott – Café Biscuit.

Hoppas att ni har haft en lika mysig helg som jag. Imorgon är det dags igen för Kanelbullens dag, vilket hos mig firas i dagarna två eftersom jag har bakat bullarna redan idag :). Brukar ni fira Kanelbullens dag?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s