Ljummen kycklingsallad med färsk vitkål och tryffelolja

Luften har blivit kylig och i förra veckan blåste det på ordentligt i Göteborg; det märks verkligen att det börjar bli höst! Samtidigt dyker det upp stunder, och då och då nästan hela dagar, när värmen tar över och solen lyser som om det vore mitt i sommaren.

Jag känner mig inte riktigt redo att säga hejdå till sommaren ännu, men eftersom det är på hösten som många underbara rotfrukter och grönsaker smakar som bäst, ser jag fram emot hösten en hel del ändå. Nu är också den bästa tiden för färsk vitkål, nyskördade morötter, majs, paprika och rödbetor, vilket jag vill utnyttja till max.

Som en liten sommar/höst-kompromiss vill jag tipsa om en sallad som innehåller en del av det finaste man kan hitta i grönsaksväg just nu.  Om det så råkar bli varmt en dag kan denna sallad självklart ätas kall. När vinden viner kring husknutarna och regnet står som spön i backen väljer jag dock att servera den varm. 

Ljummen kycklingsallad med färsk vitkål och tryffelolja
2 portioner

½ grillad kyckling
1 ½ gul paprika
4 knippmorötter
1/4 huvud färsk vitkål (av medelstorlek)
½ liten purjolök (delad på längden så att du får med både grönt och vitt)
Ev. 1 vitlöksklyfta
4-5 droppar vit tryffelolja
Färsk eller torkad timjan
Salt (gärna svampsalt)
Nymalen svartpeppar
Smör- och raps att steka i
10 valnötter

Sås:
½ burk lätt crème fraîche
salt
Nymalen svartpeppar
Färsk timjan

Tillbehör:
Eventuellt kokt ris, bulgur eller pasta om man är väldigt hungrig, eller en bit gott bröd (gärna grovt).

Gör så här:
Skölj alla grönsaker noga. Färska knippmorötter behöver sällan skalas. Skär morötterna i tunna slantar och strimla purjolöken fint. Skär vitkålen i strimlor och paprikan i bitar. Finhacka vitlöksklyftan.

Bena ur kycklingen och dela kycklingköttet i mindre bitar.

Hetta upp smör- och raps i en stor stekpanna eller wok.

Fräs vitlökshacket utan att det tar färg och tillsätt morötter och purjolök. Stek på medelvärme under omrörning i ca 5 minuter eller tills morötterna har mjuknat något.

 Tillsätt vitkålen och droppa över tryffeloljan. Krydda med salt, peppar och timjan och rör ner kycklingbitarna och paprikan i woken. Stek allt tills vitkålen har mjuknat och morötterna bara har ett lätt tuggmotstånd kvar.

Bryt valnötterna i mindre bitar och rör ner dem också.

Servera salladen tillsammans med crème fraîche smaksatt med salt, peppar och färsk timjan. Dekorera eventuellt med ett par kvistar färsk timjan. Om man vill ha en matigare sallad går det bra att servera den med en bit bröd eller pasta, ris, bulgur, matvete, mathavre eller liknande korn.

 
P.S. Ni har väl inte missat Zetas fina småflaskor med vit tryffelolja och dillolja? Bara några droppar ger den enklaste rätt en härlig smakskjuts och de små förpackningarna är både söta och praktiska eftersom det räcker med lite i rätterna för att ge stor smak.

Jag tycker bäst om den vita tryffeloljan som har gett lite extra höstig smak till salladen ovan. Tryffeloljan passar även perfekt till pastarätter med exempelvis champinjoner och karl-johanssvamp, eller till kantarellrisotto som är min nya höstfavorit (recept kommer snart).

Dilloljan gör sig bra till olika fisk- och skaldjursrätter, men det gäller att komma ihåg att bara ta några droppar. Tar man för mycket av dilloljan tycker jag att det kan bli lite väl mycket dillsmak. D.S.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s