Grilloumisallad och tävling!

När det gäller matiga sallader så tycker jag att de som innehåller någon form av ost nästan alltid är de godaste. En av mina favoritostar i salladssammanhang är halloumi. Denna ost passar i och till både maträtter och desserter och även om osten gör sig bäst grillad eller stekt så tycker jag att den är god att äta precis som den är också.

Matföretaget Fontanas nyhet på temat ost är en ny sorts halloumi som ska passa extra bra att grilla, vilket är anledningen till att osten har fått namnet Grilloumi. Grilloumin finns i tre olika varianter och när jag provsmakade Grilloumi Ekologisk under semestern, kunde jag konstatera att den hade riktigt god smak med lagom sälta och att den inte alls var så seg som halloumi kan vara ibland.

Jag märkte dock ingen större skillnad när det gällde grillad grilloumi mot grillad halloumi, men eftersom båda sorterna är goda så kan jag inte se någon nackdel med det ;). Grilloumin är lika god stekt som grillad och inspirerade av en av Leilas sommarsallader lagade jag och mamma en riktigt smaskig grilloumi- och jordgubbssallad. Vi åt den som förrätt, men den passar även bra som tillbehör till exempelvis grillat kött eller på buffébordet.

Mumsig sommarsallad att njuta av i solen.

Grilloumisallad med jordgubbar och valnötter
4 portioner

200 g Grilloumi
100 g blandade gröna blad (exempelvis bladspenat, mâche eller romansallad)
1 näve färska basilikablad (kan uteslutas)
1 liter jordgubbar
1 näve valnötter
Citronolivolja
Ev nymalen svartpeppar

Gör så här:
Skär Grilloumin i knappt 1 cm tjocka skivor. Torka av skivorna på lite hushållspapper.

Skölj de gröna bladen och eventuellt även jordgubbarna om de ser jordiga ut. Riv stora blad i mindra bitar. Skär jordgubbarna i mindre bitar.

Bryt valnötterna i lite mindre bitar och blanda nötterna med jordgubbar, salladsblad och eventuellt basilikablad. Lägg upp salladen på 4 tallrikar om den ska serveras som förrätt.

Hetta upp lite olja i en stek- eller grillpanna. Stek Grilloumin gyllenbrun på båda sidor på medelhög värme.

Toppa jordgubbssalladen med nystekt Grilloumi och droppa över lite citronolivolja. Peppra salladen lätt och servera genast.

_________________________________________________________________

TÄVLING!

Tillsammans med Fontana har jag nu det stora nöjet att presentera en härlig sommartävling för er. Jag har tre priser att dela ut:

1:a pris: Kokboken ”Maros Kök” och 300 kr mat från Fontana

2:a pris: Kokboken ”Maros Kök” och 100 kr mat från Fontana

3:e pris: Kokboken ”Maros Kök”

De tre vinnarna går även vidare till en utslagstävling anordnad av Fontana, där de tävlar om exempelvis en grill från Weber, grillverktyg och mer mat från Fontana.

För att tävla om ovanstående priser lämnar du en kommentar till detta inlägg senast den 15:e augusti klockan 23.59. Kommentarer som lämnas senare kommer att strykas från tävlingen. I kommentaren vill jag att du svarar på följande 2 frågor:

1. Från vilken ö i Medelhavet kommer halloumi från början?

2. Vilka råvaror (ange minst 1 och högst 3) tycker du passar allra bäst tillsammans med halloumi för att skapa en riktigt god rätt? Rätten kan vara såväl förrätt och huvudrätt som efterrätt, det är upp till dig att välja vad du tycker är godast.

Efter avslutad tävling kommer jag att välja ut vinnarna utifrån era kommentarer och presentera dem här på bloggen. För att jag ska kunna kontakta vinnarna och kunna skicka hem era priser är det viktigt att ni anger era  e-postadresser när ni tävlar. Om ni har en blogg får ni gärna länka till denna tävling på er sida. 

Lycka till med tävlandet! 🙂

11 thoughts on “Grilloumisallad och tävling!

  1. Emma-Sofie

    Åh, så trevligt med en tävling! 🙂 Inga dåliga priser heller, så jag får minsann lov att ställa upp med ett litet bidrag! Tycks vara först i nuläget, och är säkert lite onödigt tidig.. Men äsch, jag kan inte låta bli :

    1. Halloumin kommer ifrån ön Cypern
    2. Jag är hemligt förälskad i just grillad halloumi (vore kanske lägligt med denna grilloumi här?) serverad med vitlöksrostade pinjenötter och fetaostcreme med dill och persilja! Med en mindre bit halloumi blir detta en kanongod förrätt. Men går självklart att göra till en matigare middag ifall man adderar en lite tillbehör.. 🙂

    Mvh, Emma-Sofie

    Svara
  2. Anna Holmer

    Naturligtvis ska jag vara med!! =) Härlig idé!!! =) Inte först, men näst först iaf =)

    1. Ostabiten kommer från Cypern enl källor =)

    2. Är mums grillad med ett snurrvarv svartpeppar eller sötsyrlig balsamvinäger, gärna en med trögflytande konsistens (ex fikon). Har även potential att förgylla och göra en dubbelvikt färsbiff saftigt läcker genom att placera osten i mitten av kojan, välförsluten av färsen. Vid grillning smälter osten härligt i biffen!!! (ett extra plus för den surprise upplevelse gästerna får då de sätter kniven i läckerheten)

    Svara
  3. Elin

    Heluu! Ja måste ju också va med. Men är inte lika avancerad som mina medtävlanden =)

    Svarar Cypern på den första frågan (nationalrättstatus sedan 1400 talet) good to know…

    Svaret på den andra frågan blir följande…
    Har nyligen börjat ge halloumi en chans på min tallrik och börjar (hör och hämpna gilla’t) ”Enklast är godast” enligt mitt tycke. Lite olivolja, flingsalt och peppar från kvarn. Gött på grillen det =)

    Svara
  4. Anna

    Åh vore trevligt med en ny kokbok och lite omväxling i köket!
    så svaren:
    1. Haloumi kommer ifrån Cypern
    2. Vare sig Haloumin är grillad eller stekt tycker jag att den är fantastiskt god med bara tomat och basilika till. Haloumin och tomaten blir saftiga och goda tillsammans och just i den här kombinationen kommer basilikans smak till sin rätt 😀

    Kram Anna

    Svara
  5. Helena

    På frågan svarar jag Cypern.

    Din sallad inspirerade mig så jag testade: Grilloumi, avocado och nektariner på en salladsbädd. Inte så dumt.

    Svara
  6. Pia

    Hej Linda!

    Grattis till en intressant och vacker blogg.
    Kul också med en tävling och att få vara med och vinna fina priser!

    På Fråga 1 svarar jag Cypern.

    På Fråga 2 svarar jag utan tvekan: Halloumipanerad kycklingfilé med tomatsås. Ingredienserna som ger smak är halloumi, tomat, rödlök och Extra Virgin Avokadoolja. En av de godaste rätter jag ätit faktiskt. Mums!

    Tack och Lycka Till allihopa!

    Svara
  7. Anneli

    Rolig tävling, de olika förslagen på rätter med Halloumi inspirerar verkligen. Här kommer mitt bidrag till tävling.
    1. Cypern
    2. Vi kör en efterrätt: Hjortronsylt tillsammans med Halloumin. Det söta och det salta är en fantastisk kombination!

    Svara
  8. Bibbi

    1. cypern
    2. Citron – gärna pressad. Testa gärna med kapris till! Äter gärna Haloumi grillad och en kall sås till det 🙂

    Kul med tävling! Hoppas allt är väl i sommartider! Snart höst…!
    Kram/Bibbi

    Svara
  9. Fo

    Hellolo!

    Första gången någonsin jag inte är ute i sista sekund =)

    1. Tänk så mycket gott som kommer från Medelhavsområdet….i detta fall Cypern!

    2. Överraskande nog väljer jag till halloumin vattenmelon och basilika, gärna som kombo i någon smaskig sallad…eller som förrätt…eller efterrätt…när och hur man än äter det så blir man lycklig =)

    Ha en trevlig helg!
    Kramar Fo

    Svara
  10. Linda

    Halloumi kommer från Cypern!

    Jag älskar stekt Halloumi serverad med bulgur och iskall vitlöksyoghurt, snabbmat när den är som godast och enklast! (så mitt val av råvaror är: Bulgur, Turkisk yoghurt och vitlök)

    /Linda

    Svara
  11. Mirre

    1. Halloumi kommer från Cypern

    Du behöver förutom Halloumiost; ruccolasallad, enciladasbröd och fikonmarmelad för att skapa denna förrätt.

    Lägg grillad Halloumi och ruccolasallad på ett echiladasbröd. Lägg ytterligare ett bröd ovanpå och ge det hastigt uppstek i en panna.
    Skär trianglar och doppa i spetsen i fikonmarmelad..
    Härlig smakkombination!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s