Rabarbermuffins med smulor

Efter en härlig semestervecka i Halland och Skåne är jag tillbaka i stan igen och med tanke på att jag inte har haft tillgång till något riktig kök eller någon ugn på en hel vecka är det kanske inte så konstigt att det kliar i bakningsfingrarna på mig 😉 .

Eftersom det är så varmt både inne och ute just nu känns det dock allt annat än lockande att köra igång ugnen och därmed få en ännu varmare lägenhet. Därför tänkte jag dela med mig av ett riktigt smaskigt recept på rabarbermuffins som går snabbt att göra och som tar lite tid i ugnen. Det som gör det här receptet lite annorlunda mot andra muffinsrecept är ingefäran i rabarberfyllningen och müslin i smuldegen, vilket jag tycker blir riktigt gott tillsammans. Dessa muffins går även utmärkt att frysa om man vill spara några till senare fikastunder.

Riktigt saftiga och goda muffins med ett knaprigt
täcke, eller som här, en knaprig grop 😉

Rabarbermuffins med smulor 
12 st.

Rabarbermuffins:
125 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 ägg
1 dl yoghurt
½ dl grädde
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

5-6 rabarberstjälkar
2 msk socker
1 msk potatismjöl
½ kram ingefära

Smuldeg:

50 g smör
½ dl vetemjöl
½ dl havregryn eller müsli utan frukt eller bär
1 msk socker
1 msk vaniljsocker

Crème fraîche
Vaniljsocker

Gör så här: 
Börja med att göra rabarberfyllningen. Hacka rabarberstjälkarna i mindre bitar och lägg i en skål.

Strö över potatismjöl, socker och ingefära och rör om. Kör blandningen på full effekt i microvågsugnen tills rabarberna har mjuknat. Låt fyllningen svalna.

Gör nu smuldegen. Mät upp mjöl, socker och vaniljsocker i en bunke och rör om så att allt blandas.

Skär smöret i små bitar och nyp med fingrarna ihop smöret med mjölblandningen tills det bildas små degklumpar eller stora smulor.

Ställ bunken åt sidan och gör muffinssmeten.

Sätt ugnen på 225°C. Dela smöret i mindre bitar och lägg det och sockret i en bunke.

Vispa smör och socker krämigt med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt att vispa. Häll i yoghurt och grädde och vispa hastigt ihop det med smörsmeten.

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör med en sked ner det i smeten. 

Fyll 12 muffinsformar av papper (gärna placerade i en muffinsplåt) till 2/3 delar med smet. Använd två teskedar till att skeda i rabarberfyllningen i mitten av smeten i varje form. 1-2 tsk per form är lagom.

Strö över smuldegen över muffinssmeten och rabarberfyllningen.

Grädda mffinsarna i mitten av ugnen i 10-15 min tills de är gyllenbruna. Låt dem svalna och servera gärna med en liten klick crème fraîche som har rörts samman med vaniljsocker.

One thought on “Rabarbermuffins med smulor

  1. Johanna

    Hej!
    Ja, visst är det creepy! Fast ganska cool också. 🙂 Ja, den tycks funka helt utmärkt, mina föräldrars kök är hel bananflugefritt och mitt är på god väg att bli det – antingen är det önsketänkande, eller så blir de färre för varje dag. 🙂
    Har också hört om vinägerknepet… men jag tog flugorna som en ursäkt att skaffa en ny växt istället. 😉 Funkar det inte åker vinägerburken fram!

    Kram!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s