Salt och fruktig midsommardagssallad

Trevlig midsommar på er alla härliga bloggläsare :)! Jag tänkte passa på att tipsa om en snabblagad och otroligt god sallad så här på midsommardagen när matlagningslusten kanske inte är på topp men man ändå vill äta något riktigt gott. Om man råkade dricka lite för mycket under gårdagen så är denna sallad perfekt eftersom den innehåller såväl vattenrika grönsaker som morötter och spenat, som bacon och fetaost. Då de båda sistnämnda ingredienserna är salta leder det till att man behöver dricka mer vatten än vanligt, vilket ofta är en fördel ”dagen efter” ;).


Fruktigt, salt, matigt och färgglatt. Vad mer kan man begära?

Salt och fruktig ”dagen efter”-sallad
2 port.

2 portioner bulgur
Vatten
Salt
Eventuellt lite curry (för färgens skull)

1 paket skivat bacon (”vanligt” eller kalkonbacon)
6-10 färska champinjoner
4 färska morötter
100 g sockerärtor
50 g färsk bladspenat
1 avocado
1 näve hallon, färska eller frysta och tinade
100 g fetaost
Eventuellt 1 näve valnötter
Nymalen svarpeppar (eller pepparblandning)
Flingsalt (helst med smak av Karl Johanssvamp)

Sås:
1-2 dl matyoghurt
10-15 blad finhackad basilika

Gör så här:
Koka bulguren enligt anvisningarna på förpackningen. Om man tycker att det är fint med guldgul bulgur kan man med fördel färgsätta den med lite curry (ca ½ tsk till 2 portioner).

Blanda matyoghurt och den hackade basilikan till såsen i en skål. Låt den stå i kylskåp fram till servering.

Skär baconet i 2 cm breda bitar. Skiva champinjonerna i ganska tunna skivor.

Skölj morötter, sockerärtor och bladspenat. Strimla morötterna och skär sockerärtorna i 2 cm långa bitar. Riv eventuellt spenatbladen i mindre bitar om bladen är stora. Skär avocadon i små kuber.

Hetta upp lite olja eller flytande margarin i en wokpanna. Fräs baconet tills det fått färg och blivit lite krispigt (kalkonbacon blir inte lika krispigt som ”vanligt” bacon så det behöver inte stekas lika länge). Ta upp det ur pannan och lägg på en tallrik så länge.

Fräs champinjonerna i lite mer olja/flytande margarin tills de är gyllenbruna. Krydda med salt och peppar. Ta upp svampskivorna ur pannan och lägg på baconfatet. Fräs morotsstrimlorna på samma vis som svampen. Krydda med salt och peppar.

Blanda sedan stekta champinjoner, morötter och bacon i pannan på nytt och tillsätt den färdigkokta bulguren. Smula ner fetaosten i salladen och rör ner bladspenat, hallon och avocadokuber. Tillsätt slutligen eventuellt valnötter och några basilikablad som dekoration. Smaka av salladen med salt och peppar.

Servera salladen med basilikayoghurten och njut av den härligt fruktiga smakkombinationen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s