Matig basilikasallad med tomat och fetaostkräm

För några dagar sedan hade jag turen att hitta billig basilika och billiga cocktailtomater i min grönsaksbutik. Eftersom tomater och basilika är strålande smakkompisar så var det självklart att dessa två skulle få samsas i en god rätt. Det finns mycket gott man kan laga med tomater och basilika, men den här gången föll valet på en matig sallad. Istället för att använda mig av isbergs- eller romansallat så bestämde jag mig för att låta basilikan vara det enda sallatsliknande inslaget i salladen. Den smakrika basilikan klarar sig nämligen strålande även i större mängd så testa att äta den så här istället för sparsamt använd som krydda.

Sallad är för övrigt perfekt sommarmat enligt mig, på samma sätt som soppa är perfekt vintermat. Med anledning av detta så kommer det nu under sommaren att dyka upp nya salladsrecept här på bloggen med jämna mellanrum.

Om du har någon salladsfavorit så får du gärna lämna en kommentar till det här inlägget, eller maila mig på livsaptit@gmail.com. Det är alltid lika roligt att få ta del av andras favoritrecept.

Färgglad och smakrik sommarsallad som mättar bra i solen.

Basilikasallad med tomat och fetaostkräm
2 portioner

2 portioner matvete
2 krukor basilika
250 g cocktailtomater
3-4 färska morötter
1 gul paprika
6-8 skivor rökt kalkon
50 g philadelphiaost
50 g fetaost
Flingsalt med karl-johanssvampsmak
Nymalen svartpeppar

Gör så här:
Koka matvetet enligt anvisningen på förpackningen.

Skölj tomater, morötter och paprika väl. Skala eventuellt morötterna om de inte ser fina ut att äta oskalade.

Skär tomaterna i halvor eller i fjärdedelar, beroende på hur stora de är. Dela paprikan i mindre bitar och skiva morötterna i riktigt tunna slantar.

Plocka av alla basilikablad från krukorna och dela eventuellt bladen i mindre bitar om de är stora.

Strimla kalkonen i ca 1 cm breda strimlor.

Smula sönder fetaosten i en skål och rör samman den med philadelphiaosten. Blanda ner fetaostkrämen i det ljumma matvetet.

Blanda samman matvete, tomater, paprika, kalkon och basilikablad i en stor skål.

Krydda salladen med nymalen svartpeppar och svampsalt. Smaka av noga medan du saltar så att inte salladen blir för salt, vilket är lätt hänt eftersom fetaosten bidrar med mycket sälta.

Smaklig måltid!

2 thoughts on “Matig basilikasallad med tomat och fetaostkräm

  1. Bibbi

    Låter som en riktigt god sallad – den ska jag prova! Kul med lite salladsrecept nu till sommaren, ser fram emot det! Hör av mig om jag själv springer på någon god variant. Hälsa familjen! /bibbi

    Svara
  2. Linda Inläggets författare

    Det låter kanon att du hojtar om du hittar något gott recept på sallad! Har du tips på förbättringar på detta recept så får du gärna tala om det med. Familjen hälsar tillbaka 🙂

    Ha det fint!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s