Valnötskladdkaka utan gluten, laktos eller mjölkprotein

När det är så kallt och regnigt i maj som det är i år så får man göra sitt bästa för att bli på bra humör utan hjälp av fint väder. Något som alltid får mig att må bra är att få stå i köket en stund och baka eller laga mat (att diska är jag däremot inte lika förtjust i ;)).

Såhär lagom till långhelgen tänkte jag därför tipsa om en riktig må-bra-kaka, en kladdkaka med valnötter i. Varje gång jag gör den här kakan undrar jag varför jag inte gör den oftare. Förutom att den är urgod och snabbakad så passar den även för personer med gluten- eller laktosintolerans och för mjölkproteinallergiker. Det gäller dock att läsa noga på chokladförpackningen om man bakar kakan till en person med intolerans eller allergi för att vara säker på att chokladen inte innehåller något som personen ifråga inte tål.

Kladdkaka med glass och hallon är aldrig fel!


Valnötskladdkaka
150 g mörk choklad i bitar, 70 % kakao
200 g valnötskärnor
3 ägg
1 ½ dl strösocker
2 msk starkt kaffe
1 msk ljus sirap         
1 tsk vaniljsocker      
1 krm salt

Olja till formen

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C. Smörj en springform, ca 21 cm i diameter, med löstagbar kant med rapsolja.

Mixa sönder valnötterna i en matberedare. Strö lite i formen som ”ströbröd”.

Tillsätt äggen, sockret, chokladen, kaffet, sirapen, vaniljsocker och salt i matberedaren tillsammans med valnötterna och mixa allt tills du får en ganska slät smet.

Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 20-25 min. Prova med en sticka i mitten av kakan, om kakan fortfarande är lite kladdig i mitten så är den klar.

 Tips! Kakan blir lite krämigare om man smälter hälften av chokladen i micron eller i vattenbad innan den mixas med övriga ingredienser.

Dekorera eventuellt kakan med valnötter, hallon eller dekorationer av choklad. För en lyxigare kaka så kan man smälta choklad och breda över. Servera gärna med vispad grädde eller vaniljglass.

4 thoughts on “Valnötskladdkaka utan gluten, laktos eller mjölkprotein

  1. Linda Inläggets författare

    Tack! Jag kan bara hålla med, det här är ett toppenbra recept! 🙂

    Kram

    Svara
  2. Kristin

    Kakan står i ugnen! Mums! Detta är min absoluta favoritkaka:) Men jag brukar göra den som muffins. hoppas allt är bra med er! Kram

    Svara
    1. Linda Inläggets författare

      Roligt att du har hittat en fikafavorit här =) Allt är bra med oss, hoppas att det är det med er också? Kram

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s