Focaccia – världens bästa picknickmat

Hoppas att ni har en finfin lördag och att ni är ute och njuter av solen. Om ni skulle drabbas av lust att baka bröd så vill jag tipsa om ett relativt snabbakat bröd som passar utmärkt till alla vårens och sommarens picknick-utflykter; italiensk focaccia. Det bästa är att man kan toppa bröden med precis vad man vill, samt fylla dem med extra godsaker efter att de har gräddats.

I det här receptet har jag valt att använda lite dinkel- eller grahamsmjöl, men om man vill ha ett helt ljust bröd så kan man ersätta det med vetemjöl special. Durumvetemjölet ger brödet en lite krispigare yta och gör det en aning luftigare och mer gyllene. Om man inte har durumvetemjöl hemma så går det bra att enbart använda vetemjöl special.

Om man tycker att det tar lång tid att baka bröd så kan det vara intressant att fundera över hur lång tid som man faktiskt lägger ner på själva bakningen; oftast rör det sig inte om mer än 20-30 minuter. Det som tar tid när man bakar är  jäsningen, men då kan man ju passa på att göra andra saker, som att ta en promenad i solen till exempel :).

Focaccia med citronolja, Karl-johanssvampsalt, färska örter, spenat och fetaostcreme.

Focaccia
2 plåtar

50 g jäst
6 dl ljummet vatten 37 ºC
3/4 dl olivolja
4 msk honung
2 msk flingsalt
4 dl dinkel- eller grahamsmjöl
2 dl durumvetemjöl
8-10 dl vetemjöl special

Förslag på topping:
Olivolja, citronolja eller annan smaksatt olja 
Flingsalt
Olika sorters torkade eller färska örter
Färska körsbärstomater eller soltorkade tomater
Oliver
Valnötter, hasselnötter eller andra nötter
Solrosfrön, pumpafrön och linfrön
Fetaost, mozzarellaost, parmesanost, getost

Gör så här:  
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme (37 ºC).

Rör ut jästen med lite av det ljumma vattnet. Häll i resten av vattnet, olivolja, honung och flingsalt.

Tillsätt dinkel- eller grahamsmjöl samt durumvetemjölet. Rör ner lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg. Knåda degen i omkring 5 minuter.

Täck degbunken med en bakduk och jäs degen tills den är dubbelt så stor. Det tar ca 45 minuter.

Sätt ugnen på 225 ºC. Häll ut degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar, knåda dem lite och forma dem till bollar. Platta ut bollarna tills de är ungefär 1½ cm tjocka.

Lägg degplattorna på två oljade plåtar med lite flingsalt på och jäs dem under bakduk till dubbel storlek eller i ungefär 30 minuter.

Sätt fingrarna i degen så att det bildas en massa små hål. Pensla bröden med olivolja eller citronolja och strö på valfri topping.

Focaccia före gräddning.

Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills bröden är gyllene.

Servera till sallad eller soppa, eller som ensamrätt, kanske med lite extra pålägg.

Focaccia med körsbärstomater, färsk basilika och mozzarellaost,
samt rosmarin, fetaost och citronsalt, efter gräddning.

2 thoughts on “Focaccia – världens bästa picknickmat

  1. Emma

    Åh, jag älskar verkligen hemmabakad focaccia. Det måste vara det perfekta brödet, alla kategorier. Den där delen med tomater måste testas!

    Svara
  2. Ping: Blåbärsfocaccia « Livsaptit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s